Política 04/01/2016

L'oposició ja se situa en un escenari d'eleccions el 6 de març: de l'aliança unionista al govern de centreesquerra

La líder de C's a Catalunya, Inés Arrimadas, assegura que estan "preparats" per governar

Sara González / Mariona Ferrer Fornells
3 min
Inés Arrimadas

Barcelona / MadridAmb el 'no' de la CUP a la investidura d'Artur Mas i descartada ja la convocatòria d'un ple d'investidura, els partits de l'oposició ja se situen en un escenari de noves eleccions al març.

Inés Arrimadas (Ciutadans)

Preparats "per governar"

Després d'uns resultats per sota de les seves expectatives a les eleccions del 20-D, Ciutadans veu en unes noves eleccions catalanes una oportunitat per tornar a aconseguir un bon resultat a Catalunya. "És una oportunitat per tenir un Govern estable que duri quatre anys", ha assegurat la líder del partit taronja al Parlament, Inés Arrimadas, que ha proclamat que la seva formació està "preparada per governar Catalunya" perquè té "equip, projecte i capacitat de diàleg". La dirigent ha considerat que, tot i que celebrar unes eleccions implica allargar la "inestabilitat", aquest és l'escenari "menys dolent" si l'alternativa és "fer Mas president". "Hi ha l'oportunitat de no dependre més del senyor Mas".

La líder de C's a Catalunya ha descartat presentar-se als propers comicis amb una llista conjunta dels partits unionistes, ja que a parer seu seria donar la raó als partits que volen fer de les eleccions un referèndum sobre la independència.

Xavier García Albiol (PP)

Partidaris d'una aliança unionista

Per la seva banda, aquest dilluns al PP hi havia somriures d'orella a orella. Des de Madrid, el líder del PP a Catalunya, Xavier Garcia Albiol, ha afirmat que "la decisió d'ahir posa a l'UCI el procés independentista", i s'ha mostrat partidari de crear una gran aliança amb les forces unionistes després de les eleccions del març per garantir l'"estabilitat" a Catalunya. Una forma de mobilitzar el vot contrari a la independència i que fins al 9-N es creia que el procés era una "broma". "Tot depèn dels cinc milions de catalans que no som independentistes. Tenim l'oportunitat de donar l'estocada final al procés desestabilitzador que pretén trencar Catalunya de la resta d'Espanya", ha sentenciat.

Miquel Iceta (PSC)

El líder del PSC vol "una àmplia coalició de centreesquerra"

El PSC considera que l'actual situació política de Catalunya evidencia el "fracàs" del projecte i de la gestió d'Artur Mas al capdavant de la Generalitat. El líder dels socialistes, Miquel Iceta, ja ha anunciat que estaria "encantat de tornar a ser el candidat" del PSC i que està disposat a ser-ho, si així ho avala el seu partit, que celebrarà una reunió de la direcció dilluns que ve i un consell nacional el 16 de gener.

Iceta ha reivindicat que s'ha complert l'escenari de "no-estabilitat, no-govern ni capacitat de pacte" que va augurar durant la campanya del 27-S si els independentistes mantenien el seu full de ruta. Sobre l'oferta d'"alternativa transversal" que ha llançat Catalunya Sí que es Pot, el primer secretari del PSC ha afirmat que el seu partit està sempre "obert" als pactes i "col·laboracions", perquè està convençut que el "desllorigador de la política catalana" hauran de ser els "consensos amplis". Al seu parer, la solució a Catalunya ha de passar per una "àmplia coalició de centreesquerra".

Joan Coscubiela (Catalunya Sí que es Pot)

Clam per una "alternativa transversal"

El portaveu parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, ha assenyalat el camí a seguir per superar la situació de bloqueig a la qual considera que ha portat la política de "blocs identitaris": construir una "alternativa transversal" que pivoti en el rescat social, el procés constituent "no subordinat ni autàrquic" i la reivindicació del referèndum.

Es tracta d'una crida adreçada a les formacions que fins ara han format part de la confluència, però també a altres sectors que fins ara n'han quedat al marge, com Procés Constituent o, fins i tot, un sector de la CUP que ja va manifestar la seva preferència per explorar una aliança amb En Comú Podem. "Hem apostat nítidament sempre per la confluència, com més confluència millor. És obvi que la suma de totes les forces seria la millor notícia", ha assegurat Coscubiela.

stats