Política 02/10/2014

'Deixeu votar els catalans': un articulista de 'Los Angeles Times' diu que "el matrimoni" Catalunya-Espanya "mai ha estat feliç"

El 'Harvard Political Review' avisa que el moviment independentista català "està arribant al seu punt d'ebullició"

Acn
2 min

Barcelona'Deixeu votar els catalans'. Així titula 'Los Angeles Times' una columna de l'articulista William Cole, per a qui la intransigència de l'estat espanyol només impedeix que es trobi una solució al cas català. "El matrimoni centenari dels catalans amb els espanyols, que mai ha estat feliç, té problemes des de fa temps", assegura Cole, un professor d'humanitats resident a Catalunya, per a qui "els successius governs espanyols no han estat capaços d'evitar les llargues tensions nacionalistes. "La majoria dels espanyols veuen les concessions a Catalunya com un signe de capitulació, mentre que els catalans veuen la manca de concessions com un rebuig al compromís", afegeix el professor nord-americà.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquesta línia, Ali Hakim del 'Harvard Political Review' considera que el moviment independentista "està arribant al seu punt d'ebullició" i que "l'èxit de l'Onze de Setembre d'aquest any "deixa com a mínim una cosa clara: no es pot seguir tapant la caixa de Pandora de les queixes socioeconòmiques que els catalans fa dècades que expressen". Hakim considera que la voluntat emancipadora de Catalunya va més enllà de "les nocions romàntiques del separatisme" i les arrels històriques de la cultura catalana, perquè al darrere hi ha "una sèrie d'incompatibilitats econòmiques concretes i legítimes" amb l'estat espanyol, explica referint-se als intents del govern de Mas d'aconseguir un pacte fiscal amb Madrid.

D'altra banda, William Cole diferencia el procés català de l'escocès, ja que "la votació escocesa comptava amb el suport del govern britànic, però Madrid està lluitant vigorosament contra el referèndum no vinculant, que qualifica d'il·legal". El professor recorda que "Catalunya és molt més gran (16% dels espanyols hi viuen), està molt industrialitzada i és desproporcionadament productiva", mentre que Escòcia només suposa el 8,4% de la població britànica i aporta el 9,5% del PIB britànic. Malgrat això, "el sistema polític britànic acull totalment els escocesos" i ha tingut primers ministres originaris d'Escòcia, a diferència del que passa amb Catalunya dins de l'estat espanyol.

stats