Política 13/08/2013

El jutge Ruz bloqueja dos comptes de Bárcenas a Nova York

El magistrat amplia la comissió rogatòria enviada als Estats Units el gener passat

Europa Press
2 min
Luis Bárcenas, extresorer del PP, arribant a l'Audiència Nacional, abans que ingressés a presó / AFP

MadridEl jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz ha ordenat ampliar la comissió rogatòria que va remetre als Estats Units amb l'objectiu de bloquejar els comptes que la societat TMQ Capital, vinculada a l'extresorer del PP Luis Bárcenas, té al HSBC de Nova York i identificar l'entitat corresponent a un altre compte de la societat argentina La Moraleja, propietat del que també va ser responsable financer del partit Àngel Sanchís.

En la sentència de data 12 d'agost, a la qual ha tingut accés Europa Press, el jutge demana alhora el bloqueig de les inversions financeres d'aquestes societats i altres productes contractats, incloent-hi caixes de seguretat "o altres caixes tancades".

Aquesta petició amplia la que ja es va fer al mes de gener als Estats Units sol·licitant informació sobre els comptes de les societats destinatàries dels fons Brixco SA i Lindmel International SA.

Els Estats Units van respondre el 22 de març assenyalant que la primera havia rebut quatre milions de dòlars de la fundació Sinequanon −vinculada a Bárcenas− entre el març i el maig del 2009. Afegien que el seu saldo "havia disminuït en 100.000 dòlars aquesta setmana, per la qual cosa es va demanar de manera urgent el bloqueig d'aquest compte".

Les mateixes autoritats van comunicar l'existència d'un altre compte al HSBC de Nova York a nom de la societat Rumagol S.A., en què figuraria com a titular el testaferro de Bárcenas, Iván Yánez, per a la qual ja es va sol·licitar el bloqueig el 25 de març. Tanmateix, el compte ja havia estat tancat un mes abans.

Ara, Ruz reprèn aquesta petició per conèixer la totalitat dels moviments bancaris del compte de Rumagol al HSBC corresponents als mesos de gener i febrer d'aquest any i que no han estat remesos en respostes anteriors.

També demana dades dels moviments de la societat Lindmel referits a transferències des del banc suís Dresdner Bank.

stats