Política 13/10/2013

"Mur popular" a Pamplona per dificultar la detenció de l'exmilitant de Segi Luis Goñi

Centenars de persones es concentren al voltant del jove navarrès, condemnat a sis anys de presó i que portava amagat dos mesos

Europa Press
2 min

PamplonaCentenars de persones han format aquest diumenge un "mur popular" a la plaça Navarrería de Pamplona per intentar dificultar la detenció de Luis Goñi, condemnat pel Tribunal Suprem a sis anys de presó per la seva pertinença a Segi i que ha reaparegut aquest diumenge a la capital navarresa després de dos mesos amagat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A través d'un vídeo difós per Herri Harresia ('Mur popular'), Goñi va fer pública aquesta setmana la seva decisió de reaparèixer, després que fos arrestat el passat 29 de setembre Xabier Sagardoi, àlies Xapo, un altre jove que compartia amagatall amb ell pels mateixos fets.

La reaparició de Luis Goñi s'ha produït sobre les 14.30 hores a la plaça Navarrería de Pamplona. Acompanyat per amics i simpatitzants d'aquest moviment, Goñi ha arribat des del carrer del Carmen a Navarrería, on l'esperaven centenars de persones que l'han rebut amb aplaudiments i crits de suport.

Goñi s'ha situat al centre de la plaça, al costat de la font, lloc en què ha estat envoltat per una desena de persones que romanen de peu al seu costat. A més, diversos centenars de congregats s'han assegut al carrer per intentar dificultar la seva detenció formant l'anomenat 'mur popular'.

Tots ells continuaven aquesta tarda a la plaça Navarrería a l'espera que la Policia Nacional entri per detenir el jove navarrès. Segons han informat fonts de la Delegació del govern a Europa Press, la policia està esperant el "moment més adequat" per accedir a la plaça i procedir a la detenció del condemnat per pertinença a Segi.

En els voltants de la plaça Navarrería es troben diferents representants polítics de formacions nacionalistes com el diputat d'Amaiur Sabino Cuadra, els parlamentaris forals de Bildu Maiorga Ramírez i Bakartxo Ruiz i la parlamentària d'Aralar-NaBai Asun Fernández de Garaialde.

Manifestació per la desobediència

Abans de la reaparició de Luis Goñi a la ciutat s'ha desenvolupat pels carrers de Pamplona una marxa a favor de "la desobediència civil no violenta", convocada pel moviment Herri Harresia, que ha partit passades les 12.20 hores dels cinemes Golem de la capital navarresa.

Darrere de la pancarta 'Desobedientziaz libre Bizi' ('Viu lliure mitjançant la desobediència'), milers de persones, unes 2.500 segons la Policia Nacional, han recorregut el centre de la ciutat en una manifestació que ha culminat davant del monument als Furs, al passeig de Sarasate.

Els assistents a la marxa, amb mocadors taronges, han proferit crits a favor de la desobediència i del 'mur popular' i han mostrat el seu suport tant a Luis Goñi com a Xabier Sagardoy, tots dos condemnats per la justícia.

Abans del començament de la protesta, en representació dels convocants, Begoña Zabala ha destacat que Herri Harresia ha volgut construir "un mur humà ple d'afecte i de protecció per pretendre, i probablement aconseguir, que Luis Goñi no sigui empresonat, perquè és una detenció injusta".

Zabala ha emmarcat aquesta acció "dins de la lluita" que el moviment està realitzant "per evitar que hi hagi més empresonaments injustos". "Seguirem amb aquesta trajectòria de desobediència civil contra els mandats injustos", ha assegurat en declaracions als periodistes.

stats