Política 13/12/2012

Lula da Silva demana que Catalunya no faci ni un pas enrere en la defensa de l'estat del benestar

L'expresident del Brasil ha rebut aquest vespre el Premi Internacional Catalunya que atorga la Generalitat per la transformació del seu país en una potència emergent amb una societat més justa

Carme Colomina
1 min
Lula de Silva recull el premi Catalunya de mans d'Artur Mas / AFP

BarcelonaLuiz Inácio Lula da Silva ha rebut el Premi Internacional Catalunya per haver tingut el coratge d'encapçalar una "transició política, econòmica i nacional" al Brasil. El jurat del guardó, que ha estat representat pel seu president, el filòsof Xavier Rubert de Ventós, li ha reconegut la seva "capacitat de transformació ideològica" que el va portar a fer una "política popular sense caure en el populisme" i la valentia de desenvolupar "una societat civil i unes classes mitjanes que marcaran la pauta dels pròxims anys".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ha fet entrega del guardó a un Lula da Silva, millorat físicament del càncer que ha patit els últims anys, però que ha tingut problemes per agafar a pes. Lula ha dit que "si en sabés parlaria en català" però ha fet el seu discurs en un portuguès "pausat". Lula ha explicat que quan el mes d'abril li van comunicar que rebria el premi Internacional Catalunya "acabava de lluitar la batalla més important de la seva vida" la del càncer. L'expresident brasiler ha agraït el guardó d'una Catalunya "democràtica" que va lluitar "heroicament contra el franquisme" per les llibertats.

Lula da Silva ha fet una forta defensa de l'estat del benestar europeu, demanant que es continuï lluitant perquè no es facin passos enrere i que no es permeti que "la crisi provocada pel sistema financer" sigui més gran que "l'esperança" dels catalans. El president Mas li ha respost que en aquests moments Catalunya té la sensació "que s'està fent un pas enrere" en el seu estat del benestar com a conseqüència de la crisi a nivell europeu i com a conseqüència del context espanyol.

stats