20/09/2015

L’unionisme escocès defensa el dret a decidir dels catalans

2 min
Manifestació de la campanya del sí a Edimburg l'any 2013. GETTY

BarcelonaL’espectre polític escocès s’uneix al clam que demana el dret a decidir per a Catalunya. Segons un article que publica avui el dominical 'Sunday Herald' de Glasgow, els independentistes de l’SNP -que va promoure el referèndum d’independència a Escòcia ara fa un any-, però també els 'tories', els liberals i els verds coincideixen a reconèixer que Catalunya té dret a celebrar una consulta vinculant com la que l’any passat va fer Escòcia.

Es tracta d’un gest inèdit d’unitat dels partits escocesos, que havien optat fins ara per mantenir-se al marge del procés català. Els únics que han evitat pronunciar-se sobre Catalunya han sigut els laboristes escocesos, que travessen una greu crisi interna després de perdre gairebé tots els escons que tenien a Westminster als comicis del maig.

Però els conservadors d’Edimburg, que donen suport al govern del primer ministre, David Cameron, sí que han sigut clars a l’hora de valorar la situació de Catalunya. “És una qüestió en mans del poble català”, assegura l’eurodiputat conservador escocès Ian Duncan, que, en referència a les paraules del ministre de Defensa, Pedro Morenés, sobre una possible intervenció de l’exèrcit, afegeix: “Estic absolutament en contra de qualsevol amenaça que impliqui una reacció militar a l’exercici d’un dret democràtic”. Duncan, en aquestes declaracions recollides pel 'Sunday Herald', posa l’acord entre el govern britànic i l’escocès que va permetre celebrar el referèndum “com un brillant exemple del que es pot aconseguir quan dos governs s’uneixen de bona fe”, i afegeix que espera “que aquest exemple sigui seguit a Catalunya”.

El parer de liberals i verds

Escòcia és un exemple on el procés democràtic va ser just, legal i decisiu. Els governs espanyol i català han de treballar per assegurar-se, sigui quin sigui el resultat, que les decisions sobre la Constitució segueixen aquests alts estàndards”, assegura una portaveu dels liberals escocesos. I en una línia semblant es pronuncia Ross Greer, el portaveu per a Europa dels Verds escocesos: “És amb tristesa i un sentiment de déjà-vu”.

Segons publica avui el dominical 'Sunday Herald', els independentistes escocesos van optar per no intervenir en el cas català durant el referèndum “amb l’esperança que l’unionisme espanyol els tornaria el favor” però van veure amb impotència com el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, anunciava un veto a l’adhesió d’una Escòcia independent a la UE pocs dies abans de la consulta.

stats