Tribunals
Política 04/03/2022

Madí esquiva l'Audiència Nacional pel 3% però no pel Tsunami

El jutge del cas Voloh traspassa definitivament a Madrid una part del cas que afecta Madí, Xavier Vendrell i Oriol Carbó

2 min
David Madí en una imatge d'arxiu a la Ciutat de la Justícia

BarcelonaEl que va ser un dels homes forts d'Artur Mas, David Madí, ha evitat, almenys de moment, veure's esquitxat per la macrocausa del 3%, però sí que continuarà investigat a l'Audiència Nacional pel seus presumptes vincles amb el Tsunami Democràtic, i a Barcelona pel cas Voloh, sobre el finançament del Procés. Precisament el jutge que porta aquest cas ha traspassat definitivament a Madrid una part del cas que relaciona Madí, l'exconseller d'ERC Xavier Vendrell, l'empresari de Triacom Oriol Carbó i quatre persones més amb el Tsunami, després que l'Audiència de Barcelona rebutgés els seus recursos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En canvi, el tribunal sí que ha acceptat els arguments de la defensa de Madí –exercida per la penalista Olga Tubau– per rebutjar la seva vinculació amb el cas del 3%. L'Audiència de Barcelona considera que no hi ha prou "connexió" entre el cas de frau fiscal que afecta Madí i la macrocausa de l'Audiència Nacional, tant pel que fa "als fets" com a "les persones" que s'investiguen.

Les magistrades admeten que els dos casos tenen un "element en comú": la productora Triacom, que és a l'epicentre de la investigació que encara queda oberta pel cas del 3% i que és la mateixa empresa a la qual Madí i un altre empresari, Joan Manel Parra, haurien facturat diversos treballs. Però en la seva resolució, avançada per La Vanguardia i a la qual ha tingut accés aquest diari, el tribunal diu que aquest vincle no té res a veure amb la causa per frau a la hisenda pública que afecta Madí i Parra i que s'haurà de jutjar a Barcelona.

Evitar dilacions

La resolució també apunta que el judici que Madí haurà d'afrontar a Barcelona per frau fiscal no pot frenar-se més temps mentre es tramita la causa de l'Audiència Nacional, ja que les factures que s'investiguen es van generar fa onze anys. "Hem de posar nord i afavorir l'agilització processal" diuen les jutges, que aposten per evitar més "dilacions" en el cas.

Malgrat tot, les magistrades reconeixen que si Madí acabés investigat a l'Audiència Nacional, es podria donar el cas que existissin sentències contradictòries.

stats