Política 01/06/2014

Enrique López, el polèmic flagell del sobiranisme i l'esquerra sempre emparat pel PP

L'exportaveu del CGPJ i fins ara membre del TC va torpedinar l'Estatut i va comparar el matrimoni homosexual amb la unió entre una persona i un animal

Ara
2 min
El magistrat del Tribunal Constitucional Enrique López / EFE

BarcelonaEl magistrat Enrique López, enxampat aquest diumenge conduint en moto sense casc i begut, va ser nomenat membre del Tribunal Constitucional el juny del 2013. Lligat estretament a l'ala més conservadora del PP, el seu nomenament va ser un dels més polèmics –la meitat del TC hi va votar en contra–, perquè es va considerar com un premi a la seva proximitat ideològica amb el partit del govern espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Vinculat a la FAES, el PP feia anys que intentava premiar López duent-lo al TC. De fet, la seva candidatura ha sigut, justament, un dels factors que més ha distorsionat el calendari de renovacions dels òrgans judicials els darrers anys. I és que aquest magistrat, exportaveu del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), havia estat vetat, reiteradament, pel PSOE pel seu perfil marcadament conservador cada vegada que el PP l'havia volgut imposar.

Entre els seus posicionaments públics més polèmics, hi ha la signatura d'un document elaborat pel CGPJ l'any 2006 que apuntava que el projecte de reforma de l'Estatut de Catalunya, que estava en fase de tramitació parlamentària, contenia 19 motius d'inconstitucionalitat.

Absolutament contrari als nacionalismes, fervent defensor de la "lluita contra el terrorisme" sense permetre cap marge per a la negociació, partidari de les retallades en drets socials com a mesura òptima a llarg termini, Enrique López també s'ha posicionat obertament contra el matrimoni homosexual –va arribar a comparar-lo amb la unió entre una persona i un animal–, i com a portaveu del CGPJ va donar suport als jutges que es van negar a aplicar la llei de matrimonis homosexuals. Fins i tot va arribar a posar en dubte la constitucionalitat de la llei contra la violència de gènere per la discriminació positiva en favor de les dones.

En l'àmbit dels mitjans audiovisuals, López ha sigut tertulià de cadenes ultraconservadores com Intereconomía i Libertad Digital, i ha publicat diversos articles d'opinió a diaris com 'La Razón'.

stats