12/01/2016

Un maldecap que Felip VI no voldria ara que en vénen d’altres

2 min
El rei Felip VI no va parlar de corrupció en el discurs televisat que va fer per Nadal.

Delegat a MadridEn el seu discurs televisat de la nit de Nadal, Felip VI no va fer cap referència a la corrupció malgrat que aquest és, després de l’atur, l’assumpte que més preocupa als espanyols segons el CIS. Faltaven pocs dies perquè la seva germana i el seu cunyat seguessin al banc dels acusats, però sols va fer una vaga apel·lació a la “rectitud” de les institucions. La Corona, que ell comanda i és la més alta de les de l’Estat, no ha sigut aliena a les males pràctiques. Com a mínim, i d’acord amb la molta informació lliurada per Diego Torres en relació a la suposada tutela que la Zarzuela exercia sobre les fraudulentes actuacions de l’Instituto Nóos, se’ls pot retreure deixadesa. El rei pare, Joan Carles I, no va poder escapar-se del tema en les seves últimes aparicions, i el desgast ocasionat va acabar provocant-ne l’abdicació. Des que va accedir al tron, Felip VI s’ha preocupat de marcar tantes distàncies com ha pogut amb la seva germana i ha reduït a ell, la seva esposa i les seves filles la família reial. El cas Nóos ha posat terra per enmig amb Cristina -considera que ella i Urdangarin han fet trontollar la institució- i els afers personals l’han allunyat del seu pare. La relació més estreta, asseguren els més pròxims, la manté amb la seva mare, Sofia de Grècia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Vist el delicat tracte dispensat per la fiscalia i la justícia a la seva germana, és difícil que el tribunal rectifiqui i l’acabi cridant a declarar, com vol la defensa de Torres, basada a enfangar la Zarzuela. Però difícilment Felip VI aconseguirà evitar que l’assumpte el desgasti i l’interpel·li en un moment o altre.

La seva figura és inviolable i està alliberada de les actuals exigències de transparència -no és cosa seva sinó un privilegi constitucional-, però la gruixuda cuirassa de què va gaudir Joan Carles I ha desaparegut.

L’onada expansiva del cas Nóos arriba en un context que l’obliga a mullar-se. Ahir Felip VI ho va fer evitant rebre la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i enviant així un missatge de clara hostilitat a la majoria política que va investir Carles Puigdemont. En la fase inicial del procés es va apuntar que la Corona mediaria en pro de la tercera via. Fins i tot es va fabular amb un estat català integrat en una Commonwealth hispànica que permetés als Borbons seguir regnant. De tot plegat, el pare no en va voler ni sentir a parlar i ell, ja en el seu discurs de coronació al Congrés, va acabar d’escorar la posició, tal com va evidenciar l’últim discurs nadalenc.

Al PP i al PSOE (ara també a C’s) els deu el blindatge de la monarquia i no els vol desairar. Ahir Juan Luis Cebrián, tòtem del grup Prisa, li demanava a El País que s’impliqués per aconseguir una entesa entre els partits de l’ statu quo i evitar així noves eleccions. Amagar el cap sota l’ala o una presa de partit òbvia no seran solució en aquest cas.

stats