Política 09/04/2013

Mas: "El futur de Catalunya i Espanya passa per tenir una tracte entre iguals"

El president de la Generalitat assisteix a l'acte d'homenatge del 75è aniversari de l'afusellament de Carrasco i Formiguera. Josep A. Duran i Lleida ha excusat la seva presència per "motius de salut"

Oriol March
2 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest dimarts al matí que "el futur de Catalunya i Espanya passa per tenir una relació entre iguals". En l'acte d'homenatge a Manuel Carrasco i Formiguera, afusellat fa 75 anys per les tropes franquistes, Mas ha destacat que en l'actualitat, el polític i advocat estaria preocupat "per l'evolució nacional de Catalunya" i per les "afectacions socials de la crisi". "Estaria preocupat per la manca d'actitud democràtica de l'estat espanyol", ha valorat el president de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas ha lamentat que Mariano Rajoy, president del govern espanyol, indiqués ahir després de reunir-se amb David Cameron, primer ministre britànic, que els casos d'Escòcia i Catalunya siguin "diferents". "Ens agradaria que l'estat espanyol evolucionés cap a una maduresa democràtica més significativa i que permetés als pobles poder decidir el nostre futur. Carrasco identificava el futur de Catalunya amb un estat, per exemple", ha indicat el president.

Abans de Mas, ha estat Ramon Espadaler, president del consell nacional d'Unió i conseller d'Interior, qui ha destacat el "respecte" de Carrasco per Catalunya i ha cridat a "ser dignes" per honorar la seva memòria. "No es tracta tant de fer aquest homenatge, sinó que en les decisions que prenem cada dia en aquest país ens puguem emmirallar en algú que va tenir la fermesa de resistir fins al final al servei del país, de les idees i de la seva família", ha insistit Espadaler.

El conseller d'Interior ha acabat el discurs amb el tradicional "amunt, avant, visca Catalunya lliure" que va pronunciar el dirigent democristià abans que l'afusellessin les tropes franquistes. Una tònica que s'ha repetit al llarg de la resta de parlaments.

L'acte ha comptat amb la presència de la plana major d'Unió, a excepció del seu líder, Josep A. Duran i Lleida, que no ha pogut assistir-hi a causa d'una indisposició. Sí que hi han estat presents Oriol Amorós, de la cúpula d'ERC, i Gerard Gómez del Moral, portaveu nacional de les JERC, les joventuts d'ERC. També hi havia representants del PSC (Núria Segú), ICV-EUiA (Jaume Bosch i Dolors Camats) i Ciutadans (Carmen de Rivera i Inés Arrimadas). Solidaritat també hi ha enviat representació.

Intervencions de la Unió de Joves

Iban Rabasa, president de la Unió de Joves, ha insistit que la mort de Carrasco, "guia espiritual" d'Unió, exemplifica una "capa de foscor" de la història de Catalunya. "Entenem l'acció política basada en el diàleg, la inclusió i la tolerància", ha apuntat Rabasa, que ha assegurat que "més que mai" és necessari recuperar el "llegat" del dirigent assassinat. Rabasa ha fet èmfasi en la "capacitat de diàleg" de Carrasco i ha cridat a "fer política", basant-se en aquest missatge. Roger Montañola, secretari general de la Unió de Joves, també ha estat present a l'acte, organitzat per les joventuts democristianes.

L'acte l'ha obert el militant més jove de la Unió de Joves, Marc Mestres, que ha assegurat que cal "seguir l'esperit de compromís amb la gent catalana" que tenia Carrasco. "Cal emmirallar-se en ell per fer política en moments com aquest, i segur que Carrasco carregaria contra aquells que no volen que exercim la nostra llibertat", ha destacat.

stats