PROTAGONISTA COL·LATERAL

Manuel Clavero, el pare del ‘cafè per a tothom’ que va preveure el desenllaç del Procés

Va ser ministre de les Regions per la UCD (1977-1979)

i
OT SERRA
2 min
El pare del ‘cafè per a tothom’ que va preveure  el desenllaç del Procés

Com el protagonista d’El árbol de la ciencia de Pío Baroja, Manuel Clavero (Sevilla, 1926-2021) també tenia alguna cosa de precursor, tot i que en el seu cas les seves idees van triomfar i dilluns va tenir una mort natural. Catedràtic en dret administratiu, va ser l’únic ministre per a les Regions d’Espanya, entre el juliol del 1977 i l’abril del 1979, en el govern de la UCD d’Adolfo Suárez. Es va inventar les preautonomies abans que la Constitució blindés l’arquitectura territorial de l’Estat que es manté avui, que ell mateix va batejar com a cafè per a tothom.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ferm defensor de l’autonomia andalusa, va ser un dels artífexs de l’article 151 de la carta magna, que permetia que totes les regions poguessin desenvolupar un Estatut per la via ràpida, fet que en un principi només es preveia per a les nacionalitats històriques -Catalunya, el País Basc i Galícia-. Va recórrer els pobles d’Andalusia defensant el sí al referèndum del 28 de febrer del 1980 perquè la seva comunitat es dotés d’autogovern per la via de l’article 151. Llavors era ministre de Cultura i les diferències amb Suárez, reticent a les presses autonòmiques d’Andalusia, van portar-lo a dimitir.

El pas dels anys no va canviar la seva aposta per l’estat de les autonomies dins dels límits de la Constitució. El 2015, en una entrevista a El Confidencial, ja va considerar que el diàleg amb l’independentisme era possible, sempre que l’opció de la independència es descartés. “El que passarà és que el Parlament aprovarà la declaració d’independència i el TC l’anul·larà. Hi ha fórmules per afrontar la situació a la Constitució i al Codi Penal, algunes de les quals és millor ni mencionar-les”, va dir.

stats