Política 07/10/2019

Manuel Cruz diu que el Senat podria aplicar el 155 encara que estigui dissolt

El president de la cambra alta veu Sánchez "predisposat" a trobar "solucions polítiques"

Ara
2 min
El president del Senat, Manuel Cruz, en un acte del PSC aquest dissabte

BarcelonaEl president del Senat, Manuel Cruz, ha assegurat aquest dilluns que "ningú vol aplicar" el 155 i que el PSOE actuarà sempre de manera "proporcional", però ha deixat clar que seria una de les opcions davant d'una situació "excepcional" i que, encara que la cambra alta estigui dissolta, es podria aprovar a la diputació permanent. "Seria absurd que en una situació excepcional l'Estat no pogués disposar de determinades eines", ha argumentat en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El també candidat del PSC a la cambra alta, amb tot, ha admès que ara no es donen les condicions per intervenir l'autonomia. "Una altra cosa és que hi hagués violacions de lleis dels responsables polítics de Catalunya que forcessin la situació", ha dit, deixant clar que el 155 no s'aplicaria davant de "manifestacions massives" de la ciutadania: "El 155 no s'aplica pel fet que els ciutadans hagin fet servir els seus drets". Cruz, amb tot, ha tret ferro a les amenaces de Pedro Sánchez amb el 155 i ha afirmat que només en parla quan l'hi pregunten, tot i que va amenaçar amb l'article per voluntat pròpia a la Festa de la Rosa del PSC.

El president del Senat, per contra, veu el líder del PSOE "predisposat" a trobar "solucions polítiques" després del 10 de novembre. Convençut que els partits volen ara marcar "perfil" perquè estan en campanya, i sense referir-se específicament als socialistes, Cruz ha afirmat que "l'actitud de les forces polítiques no serà la mateixa" després de les eleccions generals. "Les vies per trobar solucions i obrir el diàleg hi són i es poden activar", ha subratllat, afegint que això serà possible, sobretot, després de la sentència del judici del Suprem. "Quan sapiguem la sentència haurem de parlar de política [...] Òbviament haurem de parlar i trobar un espai d'acord per dialogar", ha dit.

Cruz ha reivindicat l'acord de Pedralbes del desembre del 2017 entre el govern espanyol i la Generalitat, que parlava de trobar una solució política amb "seguretat jurídica" i que el PSOE fa molt de temps que ha deixat de defensar –va ser un dels motius pels quals la triple dreta es va manifestar unida a la plaça Colón de Madrid i es va precipitar la convocatòria d'eleccions del 28 d'abril–. El candidat del PSC ha destacat que perquè el procés de diàleg sigui possible cal que s'aparquin les "reivindicacions de màxims" i els temes que surtin dels límits constitucionals.

Sobre l'escenari postelectoral, Cruz ha rebutjat una "gran coalició" PSOE-PP, però ha avalat la necessitat de parlar amb totes les forces polítiques per arribar a "acords d'estat". "S'ha de dialogar, és evident, i hi pot haver necessitat d'acords d'estat, però això no és un pacte o una gran coalició", ha insistit.

stats