Política 12/10/2019

Marchena veu una "insensatesa" confirmar el contingut de la sentència i avisa que cal esperar a l'última firma

Sánchez compareixerà el dia de la resolució i assegura que no tem la resposta de l'independentisme

Ot Serra
2 min
Manuel Marchena saludant Felip VI en la rebuda al Palau Real de Madrid

MadridA poques hores perquè es faci pública l'esperada sentència del judici del Procés, el president del tribunal, Manuel Marchena, ha evitat confirmar el contingut que ja s'ha publicat en els últims dies, que seria el de condemna per sedició. En les tradicionals converses informals del Dia de la Hispanitat a la rebuda de Felip VI al Palacio Real, Marchena ha comentat als periodistes presents que seria una "insensatesa" donar credibilitat a les filtracions que s'han produït i ha advertit que no estarà acabada fins que la signi l'últim magistrat. "Estic disgustat", ha assegurat el ponent de l'escrit, per bé que ha assenyalat que no està "enfadat" perquè això implicaria donar per bones les informacions aparegudes. Amb tot, Marchena ha donat per fet que la sentència es dictarà dilluns o dimarts i que està "tot obert".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Qui ha assegurat que no coneix el contingut de la resolució és el president del govern en funcions, Pedro Sánchez, que ha demanat "respecte" pel veredicte. Per la transcendència de l'esdeveniment, el líder del PSOE ja ha anunciat que compareixerà públicament per valorar-la un cop estigui dictada. En relació a la resposta que hi pugui donar l'independentisme, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, s'ha mostrat esperançat que la ciutadania acatarà la sentència i ha assenyalat que no tem disturbis, per bé que cal ser "cautelosos", ha apuntat.

En qualsevol cos, la Moncloa confia que el nivell de conflictivitat no serà gaire elevat i que les institucions catalanes no aniran gaire enllà. "Crec que després del 2017 han après", ha subratllat Sánchez, que ha advertit que estan previstos "tots els escenaris" i que la coordinació amb els Mossos és "molt bona". A l'espera de la reacció popular, ha indicat que es garantirà el dret a manifestació i els "drets dels que no es volen manifestar".

L'estratègia del TC

Sánchez també s'ha mostrat tranquil que la Generalitat i el Parlament se saltaran les lleis després d'haver reactivat la maquinària de la judicialització de la política. El president en funcions s'ha vantat dels advertiments que el Tribunal Constitucional ha enviat al president de la cambra catalana i als membres de la mesa, pel que fa a les diverses resolucions sobre l'autodeterminació i l'objectiu de la independència que ja estan suspeses cautelarment, així com la que legitima la desobediència institucional que el govern espanyol va anunciar aquest divendres que impugnaria al TC. Aquest dissabte el president de la Generalitat, Quim Torra, s'ha limitat a fer una crida a manifestar-se "pacíficament per la llibertat, la democràcia i la dignitat".

stats