Política 17/07/2019

Pacte 'in extremis' entre JxCat i ERC al Consell del Maresme

Els postconvergents descarten finalment l'acord amb el PSC

Xavi Tedó
2 min
El Maresme es revolta contra un nou possible pacte entre JxCat i PSC al consell comarcal

BarcelonaLes lluites partidistes entre JxCat i ERC pel control del poder a consells comarcals i diputacions va viure ahir dos desenllaços diferents. Al Vallès Oriental, JxCat i PSC, amb el suport dels comuns, van acordar repartir-se la presidència durant dos anys, tot i que l’aliança entre postconvergents (7) i republicans, els més votats amb 11 representants, sobrepassava la majoria absoluta. En canvi, al Maresme JxCat, va avalar ahir al vespre per majoria absoluta l’acord que li havia ofert ERC al consell comarcal, tot i que amb alguns vots en contra que donaven suport al PSC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els postconvergents (6) es debatien entre reeditar el pacte amb els socialistes (8), que requeria el suport dels dos consellers comarcals de Cs i de l’únic representant del PP per assolir la majoria absoluta, o amb ERC, que va ser la primera força amb 12 consellers i amb qui tenen garantida la majoria absoluta.

El possible pacte entre JxCat i el PSC va provocar que l’ANC impulsés la plataforma Stop 155 per carregar contra el que qualificaven com a “pacte de la vergonya”, ja que incloïa la participació de tots els partits que van donar suport a la suspensió de l’autonomia. De fet, la matinada de dimarts a dimecres molts pobles de la comarca es van despertar amb cartells que denunciaven el possible acord entre JxCat i el PSC al Consell Comarcal i demà hi havia convocada una protesta davant de la seu del Consell durant la constitució del nou govern. Una protesta que ha liderat l’ANC, però en la qual també han pres part militants de base de les dues grans formacions independentistes, descontents amb les negociacions.

El coordinador de JxCat al Maresme, Carles Bosch, va deixar clar ahir a l’ARA que “no hi havia cap preacord amb el PSC com s’estava dient” i que s’ha “negociat de manera paral·lela tant amb ERC com amb el PSC”. El màxim dirigent del partit hereu de Convergència va subratllar que les protestes que ha promogut l’ANC no han determinat la decisió que han acabat adoptant: “Ho hem decidit de manera autònoma sense fer cas de les pressions”. Després de setmanes de dures negociacions, ERC no amagava ahir la seva alegria per l’entesa a què s’ha arribat amb JxCat, que convertirà l’alcalde de Vilassar de Mar, Damià del Clot, en president del Consell Comarcal.

El pacte es farà públic avui al matí a Mataró. “Hem ofert un pacte generós, l’altra era d’una aritmètica diabòlica”, va assenyalar a aquest diari Josep Pena, president d’ERC al Maresme, en al·lusió a la vicepresdiència cedida a JxCat.

El màxim dirigent dels republicans a la comarca va recordar que ells sempre havien apostat per aquest pacte “perquè és el més lògic i atorga una majoria clara més enllà que l’altra és difícil d’explicar”. Pena va destacar alhora que l’executiu independentista “reflecteix la realitat de la comarca, on 24 dels 30 ajuntaments són comandats per forces independentistes”.

Unitat independentista

Quim Calvo, portaveu de la plataforma Stop 155, es mostrava ahir molt satisfet per l’acord d’última hora entre JxCat i ERC. “Ens havíem proposat que hi hagués un govern independentista”, va explicar Calvo, que s’ha inspirat en el cas del Pallars Jussà, on la mediació d’Òmnium va fer que JxCAT revertís el pacte amb el PSC al Consell Comarcal.

stats