Política 15/10/2013

Margallo diu que el seu ministeri “ajuda els catalans” a saber les “conseqüències” de la independència

El ministre d'Exteriors admet que és "bel·ligerant" contra la consulta i adverteix que l'Estat utilitzarà "tots els mitjans al seu abast" per evitar-la

Acn
2 min

BarcelonaEl ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha admès aquest dimarts que el seu ministeri "és absolutament bel·ligerant amb el tema de la consulta" i que tant ell com el govern espanyol utilitzaran "tots els mitjans que tinguin al seu abast per defensar la Constitució i l'ordenament jurídic, que és per al que ens han escollit". Segons Margallo, aquest és el motiu pel qual el ministeri d'Exteriors "està ajudant els catalans a saber quines són les conseqüències de la deriva que vostès -en referència a ERC- volen imprimir".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Margallo ha fet aquestes declaracions al ple del Congrés durant el debat de les esmenes a la totalitat a la llei d'exteriors i en resposta a la intervenció del portaveu d'ERC, Alfred Bosch, que ha instat el govern espanyol a permetre que els ciutadans s'expressin a les urnes i l'ha acusat de fer pressions diplomàtiques per fer que governs com els de Lituània i Letònia, que van manifestar el seu suport al dret a decidir, es retractin.

El ministre, que sempre ha estat el membre del govern de Rajoy que més s'ha significat en contra de la consulta, ha dit que l'ordenament de la UE estableix que si un territori s'escindeix d'un estat membre "no és que sigui expulsat", sinó que "automàticament s'exclou ell mateix de la Unió" i "per entrar-hi una altra vegada cal la unanimitat dels estats membres".

A més, ha apuntat que encara que Catalunya mantingués l'euro seria "com San Marino o Mònaco", però "realment això no és una ambició de país". En aquest sentit ha advertit que "una Catalunya fora de la UE utilitzant l'euro com l'utilitza Kosovo estaria fora de les ajudes de liquiditat del BCE i, per descomptat, fora de les decisions en política de canvi".

"Això ho estem fent perquè els catalans tenen dret a saber, i aleshores podran formar-se una opinió del que els pot passar en aquest tema", ha sentenciat.

stats