Política 06/02/2014

Per Margallo el govern espanyol no agredeix els catalans, els defensa davant el procés sobiranista

"Si hi hagués una secessió, que no admeto ni com a hipòtesi, Espanya patiria", diu el ministre, que ha comparegut davant la comissió d'afers exteriors del Congrés per donar explicacions per l'argumentari enviat a les ambaixades

Agències
2 min
García-Margallo, aquest dijous, durant la seva compareixença davant la comissió d'Exteriors del Congrés dels Diputats / EFE

MadridEl ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, ha afirmat aquest dijous que el govern espanyol no està "agredint" els catalans, sinó que els "defensa" davant el "procés sobiranista de la Generalitat". Margallo ha pronunciat aquestes paraules durant la seva compareixença davant la comissió d'afers exteriors del Congrés després de ser preguntat per ERC i Esquerra Plural pel document 'Per la convivència democràtica', un argumentari de 210 pàgines que el seu departament va enviar a finals de desembre a les ambaixades i consolats espanyols per instruir el cos diplomàtic sobre els arguments que ha de fer servir contra la consulta a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ministre ha posat èmfasi aquest dijous en el fet que el dret a decidir correspon al poble espanyol en el seu conjunt, tal com recull la Constitució, després que el diputat d'ERC Joan Tardà l'acusés d'"emprendre una croada contra la democràcia" i que Joan Josep Nuet li demanés una solució "dialogada, negociada i votada per al poble català".

"Una Catalunya independent només podria ser-ho en virtut d'una declaració unilateral d'independència. El govern espanyol no és que no vulgui autoritzar la consulta, és que no pot, ho prohibeix la Constitució", ha explicat Margallo, repetint un argument que utilitza de forma recurrent.

García-Margallo ha citat algunes de les frases que recull el llibre 'Catalonia Calling' –presentat per Tardà a la comissió i que busca que les persones més influents del món coneguin de primera mà què és Catalunya i els motius de la consulta– i ha assegurat que l'informe elaborat pel ministeri no inclou cap frase "despectiva" cap a Catalunya. Ha tornat a referir-se a les diferències que, segons ell, hi ha entre el cas escocès i el català i ha insistit que a la Constitució espanyola, "com a la resta de les actuals a excepció de l'etíop", el dret a decidir correspon al poble espanyol en el seu conjunt.

Responent a l'oposició, ha assenyalat que les Nacions Unides "no emparen el dret a la secessió unilateral" i ha explicat que aquest només està recollit en tres supòsits: pobles colonials, ocupats militarment o aquells en els quals es neguin els drets fonamentals als seus ciutadans. "En la resta, preval el principi d'integritat territorial", ha dit el cap de la diplomàcia espanyola, abans de postil·lar : "Per tant, el dret a decidir no és un dret absolut, és un dret regulat per les lleis".

Margallo ha destacat que un estat necessita el reconeixement internacional i aquest "és negat quan es viola el principi d'integritat territorial", en referència a l'ONU i a la UE. Després d'insistir que "no és veritat que una Catalunya independent permetés als catalans mantenir la ciutadania europea", García-Margallo ha asseverat: "No permetré que es digui que estem agredint els catalans. Estem defensant els catalans. Si hi hagués una secessió, que no admeto ni com a hipòtesi, Espanya patiria".

stats