DRET A DECIDIR
Política 12/11/2012

Margallo diu que el referèndum per a l'autodeterminació a Catalunya seria "un cop d'estat" en termes jurídics

El ministre d'Afers Exteriors diu en una entrevista a la Cope que el president de la Generalitat, Artur Mas, podria ser acusat de prevaricació

agències
2 min
LES AMENACES DE MADRID  El ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha avançat que Espanya vetaria una Catalunya independent a la UE.

MadridEl ministre d'Exteriors, José Manuel García Margallo, ha afirmat aquest dilluns en una entrevista a la Cope que el Tribunal Constitucional (TC) suspendrà qualsevol convocatòria de referèndum d'autodeterminació per part de la Generalitat de Catalunya i, per tant, si es dugués a terme seria "un cop d'estat en termes jurídics". Segons Margallo, la Constitució no permet convocar aquest tipus de consultes perquè no existeix el dret de secessió ni d'autodeterminació de cap part del territori espanyol. Per tant, ha afirmat, la convocatòria toparia amb el recurs del govern espanyol i la suspensió per part del TC. A més, ha dit, qui el convoqui concorreria en un delicte de prevaricació.

Segons Margallo, "no hi ha dret de secessió d'una part del territori" i, per tant, si la Generalitat convoca el referèndum el govern espanyol "el recorrerà", el Tribunal Constitucional "el suspendrà" i seria una decisió "clarament il·legal" que en termes jurídics seria "un cop d'estat".

A més, el titular d'Exteriors ha apuntat que el president de la Generalitat podria ser acusat de "prevaricació" per haver convocat la consulta. "Si el TC creu que aquest referèndum és il·legal, no hi ha ningú que pugui argumentar que no sabia que era il·legal", ha dit.

El ministre ha reiterat que una Catalunya independent no tindria cabuda dins de la UE perquè els tractats europeus estableixen que les qüestions que fan referència a l'organització territorial són competència dels estats membres, i la Constitució espanyola estableix que la sobirania radica "en tot el poble espanyol".

Segons Margallo, si hi hagués una declaració d'independència, Catalunya hauria de posar-se a la cua i sol·licitar l'adhesió a la UE, i "no hi ha cap país" que acceptés una declaració unilateral. Catalunya, ha dit, es quedaria fora de qualsevol organització europea.

Segons el ministre, som en una situació "difícil d'entendre", tret que sigui una escena "teatral" per part de la Generalitat de Catalunya, que té un primer acte de "victimisme" davant la situació econòmica. Segons Margallo, és probable que Mas impulsi el projecte per aconseguir "un grapat de vots".

stats