Política 30/05/2017

Rajoy haurà de declarar en persona com a testimoni en el judici a Gürtel

L'Audiència Nacional el cita el 26 de juliol a les 09.30 h a la seu de San Fernando de Henares. "Hi soc per al que disposin els tribunals", es limita a respondre el president espanyol

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, durant la declaració institucional sobre Catalunya i el 9-N / EFE

MadridMariano Rajoy haurà de declarar en persona com a testimoni en el judici a Gürtel. No podrà amagar-se darrere d'una pantalla i fer una declaració per videoconferència, tal com el PP pretenia. La secció segona de la sala penal de l'Audiència Nacional l'ha citat a declarar el 26 de juliol a les 09.30 h a la seu de San Fernando de Henares, als afores de Madrid. "Hi soc per al que disposin els tribunals", s'ha limitat a respondre Rajoy, que és de viatge oficial a Portugal, en conèixer la notícia.

El tribunal rebat, una a una, totes les justificacions que havia presentat el líder popular per amagar-se darrere d'una pantalla. L'advocat del PP havia al·legat que desplaçar-se fins a la seu de l'Audiència Nacional suposaria un desplegament important de recursos públics. Però el tribunal creu que no és un argument de prou pes perquè el tribunal és a només 18 quilòmetres de la Moncloa. Tampoc veu amb prou pes la justificació dels possibles problemes de seguretat, ja que la seu de San Fernando de Henares és un búnquer preparat per albergar tot tipus de criminals i es va dissenyar pensant, sobretot, amb presumptes etarres.

La tercera justificació de Rajoy era la seva complicada agenda, que no podia revelar per motius de seguretat. El tribunal no dubta que sigui així, però recorda que ha sigut el mateix president del govern espanyol el que ha escollit la data per declarar en qualitat de testimoni. A més, li recorda que no compareix en qualitat de president espanyol sinó pels càrrecs que té al PP.

"Mariano Rajoy no compareix com a president del govern [espanyol], sinó com un ciutadà espanyol en qualitat de testimoni pels fets que s'estan jutjant en aquest tribunal en raó als càrrecs que tenia al PP", assenyala la interlocutòria, on recorda que la declaració és "un acte ciutadà que s'emmarca en la normalitat democràtica i de l'estat de dret".

Finalment, el tribunal recorda a Rajoy que el poder judicial és al mateix nivell institucional que el poder executiu i per això la "compareixença personal del seu representant màxim s'ajusta al dret". I com a apunt últim, puntualitza que s'adoptaran totes les mesures que siguin necessàries per preservar la imatge institucional de Rajoy, com es fa amb qualsevol altre testimoni.

El tribunal, dividit

La decisió del tribunal ha tornat a comptar amb un vot particular del president, Ángel Hurtado. Va ser qui també es va oposar al fet que Rajoy testifiqués en el judici, en una decisió sense precedents des de la Transició a Espanya: que un president del govern espanyol hagi de declarar en un judici per corrupció. En el seu vot particular, Hurtado critica que no es permeti la videoconferència de Rajoy però, en canvi, el 2011 Artur Mas pogués declarar a distància com a testimoni del setge del Parlament.

Com a testimoni, Mariano Rajoy està obligat a dir tota la veritat i a respondre a totes les parts. A més, no pot estar acompanyat del seu advocat perquè li faci d'escut protector.

Interlocutòria de citació de Mariano Rajoy al judici a Gürtel (PDF)
stats