Tribunals

Marlaska acosta tretze condemnats d'ETA a presons basques, entre ells l'assassí de Miguel Ángel Blanco

El ministeri de l'Interior trasllada tretze presos vinculats a la banda armada i indigna el PP

ARA
2 min
Henri Parot, l'any 2009, en una vista a l'Audiència Nacional

MadridEl ministeri de l'Interior ha acordat traslladar a presons basques tretze persones condemnades per assassinats d'ETA, entre les quals Francisco Javier García Gaztelu, conegut com a Txapote, i Henri Parot. El primer està relacionat amb catorze crims, com el de l'exregidor del PP a Ermua Miguel Ángel Blanco fa vint-i-cinc anys, i els també expolítics Gregorio Ordóñez (PP), Fernando Múgica Herzog i Fernando Buesa (PSOE). L'any passat ja va ser traslladat d'una presó de Huelva a Estremera (Madrid) i ara podrà acabar de complir la condemna a Euskadi. L'agost del 2023 complirà tres quartes parts d'una pena acumulada de trenta anys.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Parot està empresonat des del 1990 i compleix una condemna acumulada de 41 anys, actualment a Lleó. Va ser detingut a Sevilla mentre transportava un camió carregat d'explosius i era el cap dels comandos itinerants com el d'Argala. Se li atribueixen gairebé una quarantena d'atemptats, un dels quals en una caserna de la Guàrdia Civil a Saragossa el 1987 que va causar onze víctimes mortals, cinc de les quals infants. Porta el seu nom la coneguda doctrina Parot, establerta a partir d'una resolució del Tribunal Suprem del 2006 que implicava l'allargament de l'estada a la presó dels condemnats. El 2013, el Tribunal Europeu de Drets Humans la va revocar.

La llista de condemnats que seran traslladats a presons prop del País Basc la completen Ismael Berastegui (Logronyo), Manex Castro Zabaleta (El Dueso, Cantàbria), José Antonio Zurutuza Sarasola (Burgos), Aitor Agirrebarrena Beldarrain (Astúries), Oscar Celarain Ortiz (Sòria), Jon Bienzobas Arretxe (Dueñas, Palència), Juan Manuel Inciarte Gallardo (El Dueso), Eider Pérez Aristizabal (Zuera, Saragossa), Jon Igor Solana Matarrán (Zuera), Juan Luis Rubenach Roig (El Dueso) i Félix Alberto López de la Calle Gauna (Astúries).

La decisió d'Institucions Penitenciàries ha indignat el PP, habituat a posar el crit al cel quan es produeixen acostaments de presos als seus llocs d'origen. La secretària general de la formació conservadora, Cuca Gamarra, ha qualificat d'"humiliació a l'estat de dret" els trasllats i ha denunciat que això respongui al suport d'EH Bildu al govern de Pedro Sánchez. "A cada suport de Bildu a Sánchez, un trasllat d'etarres amb delictes de sang al País Basc", ha criticat en una piulada a Twitter.

stats