VALORACIONS DEL 9-N
Política 10/11/2014

Marta Rovira reclama "eleccions constituents" el "més aviat possible" per fer efectiva la independència

La dirigent d'ERC rebutja intentar pactar un referèndum legal i defensa que "els ciutadans reclamen obrir un procés constituent on ells siguin protagonistes"

Roger Tugas
2 min
Membres de la direcció d'ERC, aquest dilluns / CÈLIA ATSET

BarcelonaLa secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha agraït aquest dilluns als voluntaris, els alcaldes, el Govern, el president Artur Mas i els votants l'èxit de la jornada del 9-N i ha celebrat que tothom reivindiqués "que, per damunt de les amenaces i les impugnacions del govern espanyol, les providències del Tribunal Constitucional i el discurs de la por, hi havia el seu dret a vot". A banda, ha destacat que "ha guanyat d'una forma rotunda i clara el sí-sí, la independència" i la voluntat de "regenerar el país des d'un punt de vista democràtic i per construir una societat més justa i amb igualtat d'oportunitats". Per això, la dirigent republicana ha instat a parlar els següents dies sobre com "materialitzar els resultats", cosa que, segons el full de ruta dels republicans, passa per unes "eleccions constituents". "Tenim el mandat per demanar que comenci la construcció del nou estat", ha insistit, i ha subratllat que "els ciutadans reclamen obrir un procés constituent on ells siguin protagonistes".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, Rovira ha reclamat que s'avanci cap a "uns poders polítics clarament constituents", ja que "només des d'un mandat clar per constituir-nos com a estat responem a la crida d'ahir". "Estem preparats per portar-ho a terme des d'un punt de vista polític i amb suport social", ha afegit i, en aquest sentit, ha rebutjat la possibilitat de negociar la celebració d'un referèndum pactat amb el govern espanyol, com va insinuar Mas al final de la jornada del 9-N, ja que aquest pas ja s'ha intentat diversos cops sense sort.

"Quan parlem d'obtenir un mandat per obrir un procés constituent han de ser unes eleccions constituents", ha aclarit la dirigent d'ERC. Uns comicis que haurien de servir per assolir "un Parlament constituent que lideri totes les reformes legislatives, un Govern constituent de transició nacional amb la màxima amplitud possible i l'obertura d'un procés ciutadà que lideri la ciutadania, que esculli com ha de ser el nou país".

Per tant, Rovira rebutja parlar per ara de llistes unitàries i prioritza "parlar del programa". "Estem disposats a entendre'ns amb tothom", ha assegurat, però ha reclamat "començar les trobades, reunions i el que calgui per parlar del què, sobre què han d'anar aquestes eleccions". En aquest sentit, ha mostrat el "respecte perquè cadascú faci internament els seus debats" per després posar-los en comú. En tot cas, ha demanat que els comicis siguin "tan aviat com sigui possible", ja que "no hi ha temps per perdre".

Possible actuació de la fiscalia

Davant la possibilitat que la fiscalia actuï contra els voluntaris del 9-N, Rovira ha recordat que ella va ser voluntària a l'IES Vic. "Que m'enviï a mi la carta d'una vegada per totes, s'ha acabat el discurs de les amenaces", ha asseverat, i ha recordat que "els ciutadans van defensar el dret a vot per sobre de totes les amenaces de jutges, governs i tribunals que no entenen què és la democràcia".

Preguntada sobre la possibilitat que el procés sobiranista rebi ara més suports per part de la Unió Europea, també arran de la denúncia internacional firmada fora dels locals de participació, la dirigent d'ERC no creu "que davant la mobilització de 2,25 milions de persones la comunitat internacional pugui tancar els ulls o girar la cara". "I si no, seguirem endavant igualment", ha afirmat.

stats