ELECCIONS ESPANYOLES
Política 06/12/2015

Rovira es desmarca d'Homs i afirma que ERC no participarà en comissions de reforma constitucional

La dirigent republicana, Rufián i Tardà accentuen el perfil d'esquerres de la candidatura i afirmen que la República Catalana plantarà cara a les oligarquies

Roger Tugas
3 min
Lluís Salvadó, Marta Rovira, Josep Rull i Francesc Homs en la reunió CDC-ERC / CÈLIA ATSET

La Seu d'UrgellEl cap de llista de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, no tindrà la companyia del tàndem que lidera ERC, Gabriel Rufián i Joan Tardà, en cas que es constitueixi una ponència de reforma constitucional. L'exconseller de la Presidència havia afirmat aquest diumenge al matí que hi seria per defensar la independència, però la secretària general dels republicans, Marta Rovira, l'ha replicat implícitament hores més tard des de la Seu d'Urgell. "No participarem de cap comissió al Congrés o el Senat que parli de com serà la nova Constitució que ens prometen, el nostre objectiu no és reformar la Constitució, és arribar a un gran acord aquí per obrir les portes enormes al procés constituent, que tothom hi tingui veu, que tothom pugui enraonar i participar sobre com ha de ser la República Catalana", ha etzibat Rovira, que ha apostat per construir un nou país que no treballi per a les oligarquies.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, la dirigent d'ERC ha defensat la necessitat que el seu partit guanyi les eleccions a Catalunya per reforçar el procés i per erigir-se en la veu de Catalunya al Congrés: "Volem que ens representin independentistes, que, quan es portin al Congrés propostes que atemptin contra tots els ciutadans de Catalunya, se'ls miri a la cara i se'ls cantin les veritats", ha afegit, i ha relatat situacions en què haurien de reaccionar els seus diputats, com "quan es queden el FLA i quan intervenen el departament de Finances i decidiran quins proveïdors es paguen", però també "per denunciar quan ens impugnen un decret de pobresa", "per criticar-los altres decisions com rescatar empreses privades, rescatar bancs, impedir que es tramiti una llei per a la dació en pagament, quan aproven lleis retrògades que retallen drets a les dones".

De fet, Rovira ha reforçat l'accent d'esquerres del discurs, afegint que el nou país ha de ser molt diferent del model de l'estat espanyol, en el que seria una resposta a aquelles forces que, com En Comú Podem, prioritzen implicar-se en reformes constitucionals i assolir canvis i millores socials a nivell estatal. "Si hi tenim veu, també explicarem com serà la República Catalana, que en cap cas serà una còpia de l'estat espanyol", ha subratllat, ja que no està "d'acord en com treballen [els governants espanyols] en favor d'unes minories econòmiques molt potents i ens fan pagar tan cara l'electricitat, i hem d'explicar que això no passarà a la República Catalana, ningú treballarà per a empreses oligàrquiques". "No copiarem res de l'estat espanyol que avui lesioni els interessos generals i que no permeti que els ciutadans tinguin un camí de llibertats i de drets bàsics per decidir com volen que sigui la seva vida", ha insistit.

Al seu torn, el cap de llista d'ERC, Gabriel Rufián, ha fet un paral·lelisme entre el mite d'Abraham, a qui Déu hauria demanat que matés el seu fill Isaac per demostrar la seva fe, i la situació política actual. Segons el candidat, ara serien "la 'troica' i l'FMI els que demanarien que se sacrifiqui el poble", però Catalunya hauria decidit desobeir, o fins i tot anar més enllà: "Ja no desobeïm, ens obeïm a nosaltres mateixos". Així mateix, ha carregat contra altres partits, però sobretot contra C's, de qui ha dit que les úniques propostes que tindria serien "el contracte únic, que és legalitzar la temporalitat", i l'anticatalanisme. "Nosaltres aquí sí que podem", ha conclòs, en contraposició amb el lema d'En Comú Podem "Sí que es pot".

Al seu torn, el número dos de la candidatura, Joan Tardà, ha cridat a culminar el procés bé, però també ràpid, perquè "el país s'està fonent". "La mínima socialització de la riquesa i l'equació que els fills viuran millor que nosaltres s'ha trencat per primer cop a la història", ha lamentat, i ha apuntat –en línia amb algunes proclames de Podem– que "la pàtria que volem és la que no exclou els seus fills i les amenaces són extraordinàries". "Si no guanyem aviat, ja no serà el nostre país, serà la selva", ha avisat, i ha apostat per una república que excel·leixi en democràcia, no supeditada als poders financers i que garanteixi la feina i l'estat del benestar. "No hi ha solucions espanyoles per a Catalunya", ha subratllat, ja que afirma que "l'oligarquia espanyola" té un futur de precarietat reservat per a Catalunya. Tres discursos netament d'esquerres encarats a contrarestar l'auge d'En Comú Podem, a qui les enquestes auguren millors resultats que els de Catalunya Sí que es Pot del 27-S.

stats