CANVI DE CICLE
Política 29/11/2013

Els dos pilars d'ERC per al futur estat català: republicanisme i socialdemocràcia

Marta Rovira justifica que cal començar a pensar els fonaments del nou país per fer "un procés constituent com cal"

Roger Tugas
2 min
Marta Rovira és la principal negociadora d'ERC pel que fa a la consulta i per ara no vol tancar cap acord parcial per poder condicionar la pregunta més endavant.

BarcelonaLa secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha desgranat aquest divendres en una conferència organitzada per la Fundació Pere Tarrés els fonaments que el seu partit preveu per al futur estat català, que es basen en les idees de republicanisme i socialdemocràcia. "Tenim un mandat democràtic claríssim i l'obligació de complir-lo", ha afirmat la dirigent republicana en relació a la consulta, però tot i això ha matisat que "l'objectiu no és la independència, és construir la república més avançada d'Europa, amb les quotes més elevades de benestar". És per això que ha justificat la necessitat de començar a pensar el model d'estat que es vol construir.

Així, per una banda, Rovira ha definit l'ideal republicà com l'objectiu que "existeixin persones lliures en comunitats polítiques lliures" on "l'interès general ha de prevaldre sempre sobre l'interès particular". Així, ha criticat algunes iniciatives de l'estat espanyol que, al seu parer, no responen a aquest horitzó, com els 100.000 milions d'euros invertits en xarxes de TGV, els 30.000 milions que es pagaran en concepte de dèficit tarifari de les companyies elèctriques o els 23.500 milions per rescatar Bankia. En aquest sentit, la dirigent d'ERC ha instat a enllestir aviat la llei de transparència, que al gener superarà el debat a la totalitat, com ha avançat l'ARA. Això, junt amb millores per facilitar la conciliació familiar, hauria de permetre la tasca de ciutadans compromesos, "que facin una labor de vigilància permanent, involucrats en la defensa dels interessos públics i que permetin acabar amb situació de corrupció i de domini d'uns pocs".

Per altra banda, Rovira ha defensat una socialdemocràcia "molt renovada" i "lligada al republicanisme". Així, es fixa en els països nòrdics per reclamar la "plena igualtat social i la igualtat d'oportunitats i d'accés a la cultura, comunicació i serveis bàsics", però també demana trencar "dogmes ideològics". Segons la dirigent d'ERC, la socialdemocràcia ha de defensar també les empreses, a banda dels treballadors, i ha de tenir "una forma de prestar els serveis que sigui versàtil", cosa que implicaria, per exemple, que el tercer sector no lucratiu s'encarregui d'oferir els serveis socials si és més eficient que l'estat. "Ni tot el sector públic és dolent ni tampoc ho és el privat", ha sintetitzat Rovira, que tanmateix defensa que l'estat tingui un rol preeminent en sectors com l'educació o la sanitat. "Només depèn de nosaltres, fent un procés constituent com cal", ha conclòs.

stats