DISCURS DE CAP D'ANY
Política 30/12/2013

"Podem ser un bon aliat de l'estat espanyol, però des de la llibertat": el discurs d'Artur Mas, en 10 frases

El president remarca el caràcter "pacífic i democràtic" del procés sobiranista en l'any del tricentenari del 1714. En el terreny econòmic, confia en una "remuntada" però demana "coratge" per acabar de superar la crisi

òscar Gelis
2 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, en el discurs de Cap d'Any, defensa que es pugui celebrar la consulta prevista per al 9 de novembre del 2014, pas essencial per al procés sobiranista engegat a Catalunya. Ha fet una crida a lliurar una "gran batalla democràtica" i totalment "pacífica" per poder exercir el dret a decidir. El president també ha emplaçat el govern de Mariano Rajoy a permetre la consulta i ha ofert mà estesa a Espanya perquè no es vegi Catalunya "com un enemic, sinó com un aliat" de present i de futur.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Any del tricentenari

1. "Celebrarem gairebé un miracle: un poble que tenia totes les de perdre no només segueix existint sinó que a més es planteja amb més força que mai guanyar una gran batalla democràtica i per mitjans totalment pacífics: la de decidir lliurement el seu futur com a país, com a nació i com a societat".

Consulta del 9-N

2. "Sé que al voltant d'aquest gran repte no hi ha unanimitat. Hi ha forces polítiques que no ho comparteixen i sobretot persones, compatriotes nostres, que ho veuen amb preocupació, temor i fins i tot contrarietat".

3. "Totes les posicions han de poder ser defensades amb respecte i amb bona convivència. En allò que depengui de mi, així serà".

4. "Són els vots i les urnes els que han de decidir i determinar les proporcions i la magnitud de les majories i de les minories del país".

Crida al govern de Rajoy

5."[Demano] a l'Estat que ens deixi votar. Que escolti la veu del poble català, i que no aixequi murs per silenciar-la. Que deixi decidir a qui sent la necessitat de decidir".

Un dret a decidir guanyat a pols

6. "Les catalanes i els catalans, els d'ahir i els d'avui, s'han guanyat el dret a decidir el seu futur perquè han sabut mantenir viva la seva identitat, la seva cultura, la seva llengua i el seu dret, molt sovint en contra de normes i lleis injustes".

7. "El poble català prefereix governar-se que no pas ser governat. I ho vol fer en una Europa més unida, més forta, i més federal".

Mà estesa a Espanya

8. "Demanem que se'ns deixi votar. I que l'Estat no ens vegi com un adversari ni molt menys un enemic. Hem sigut quan hem pogut, volem ser ara i podem ser en el futur un aliat, un bon aliat. Però des de la llibertat".

Brots verds en l'economia

9. "L'any que ara s'acaba és el sisè d'una recessió econòmica que ha provocat autèntics estralls. Tanmateix, sembla que per primer cop podem començar la remuntada".

Esforços per a superar la crisi

10. "La ferida que ha provocat la recessió és molt fonda i per tant no es poden esperar curacions miraculoses. Caldrà temps, perseverança, talent i coratge per refer-se del tot".

stats