Política 25/11/2015

Mas apressa la CUP amb la investidura per donar resposta a les agressions de Rajoy

"L'autonomia tal com s'havia conegut s'ha acabat, no existeix", assegura després de la intervenció de les finances

Gerard Pruna
4 min
Artur Mas i Mònica Terribas en l'entrevista a Catalunya Ràdio / FRANCESC MELCION

BarcelonaUn Govern plenament vigent per donar resposta a les agressions del govern espanyol. Aquesta es la demanda que ha fet el president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, a la CUP aquest dimecres per apressar l'esquerra independentista a trobar el "desllorigador" que faciliti la seva investidura. En una entrevista a 'El matí de Catalunya Ràdio', Mas ha continuat avui liderant la resposta del Govern davant la intervenció de les finances catalanes, i ho ha fet acusant el govern espanyol de voler donar una imatge d'humiliació de les institucions catalanes". "L'autonomia tal com l'havíem conegut s'ha acabat, no existeix", ha avisat, i ha assegurat que Catalunya es troba en dues batalles, una per la supervivència i una altra per desenvolupar un projecte propi de país. "Amb l'autonomia residual a què ens aboquen, no es pot fer un projecte propi", ha argumentat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per sumar a la resposta judicial d'ahir una resposta política, Mas ha remarcat que és necessari tenir un nou Govern com més aviat millor per no veure reduïda la seva capacitat d'actuació. Com a exemple, ha dit que amb un Govern en funcions no té gaire sentit convocar una cimera entre partits per donar resposta a l'ofec financer de la Generalitat. A més, ha reconegut que cal anar tan ràpid com es pugui a desenvolupar estructures d'estat com la Hisenda pròpia, però "fent les coses bé". En aquesta línia, ha avisat que no es pot demanar a la gent que pagui a la Hisenda pròpia fins que Catalunya sigui un estat. "Les coses s'han de fer amb plena garantia jurídica", ha avisat.

Segons Mas, la investidura "és un tema que hauria d'estar resolt", i ha apostat per intentar arribar a un acord abans que divendres 3 de desembre comenci la campanya de les eleccions espanyoles, tot i que ha reconegut que ho veu "difícil, però no impossible". Tot i admetre que no és del tot optimista que les eleccions del 20-D puguin canviar gaires coses, Mas ha insistit a mantenir la porta oberta al diàleg amb el futur govern espanyol. "La partida de l'estat català es juga a Europa i el món, no només a Espanya. Si no veuen que a Catalunya hi ha voluntat real de diàleg, aleshores la càrrega de la prova caurà sobre nosaltres".

Nous detalls sobre el Govern coral

El president de la Generalitat ha avançat que en els propers dies JxSí donarà més detalls sobre l'organització d'un futur Govern més coral com reclamava l'esquerra independentista i com ja va plantejar Mas en el segon debat d'investidura. "S'està parlant de tot –també de pla de xoc i de procés constituent–, i amb transparència. Un altra cosa es que la CUP ha de trobar el desllorigador perquè aquesta situació es resolgui d'una vegada. No té gaire sentit la situació en què estem".

Mas ha negat que es tracti d'un tema personal d'ell, sinó de respectar el missatge del 27-S que la independència cal fer-la "entre tots". Segons ha defensat, les urnes van determinar que JxSí i el candidat que la candidatura unitària proposava per presidir la Generalitat lideressin el procés i que la CUP hi tingués un paper important, no que "les decisions les prengui la CUP i JxSí vagi al darrere". El president de la Generalitat ha demanat que ningú es perdi pel camí i que no es faci res que pugui reduir la base que dóna suport al procés, i ha assegurat que hi ha gent que li ha traslladat que ell és necessari. "Hi ha molta gent que s'expressa en aquest sentit". Ha negat també que la dissolució de CDC per crear un nou partit vulgui ser un altre gest per facilitar les negociacions amb la CUP.

En el cas que fracassin les negociacions i calgui anar a unes noves eleccions al març, Mas ha assegurat que no suposarien el final de procés, sinó que caldria explicar als ciutadans que cal una aritmètica diferent per poder-lo tirar endavant. Tanmateix, ha afirmat que farà "tots els possibles perquè no hi hagi eleccions". "Des de JxSí estem fent tots el possibles. El que no podem fer és evitar-les a qualsevol preu", ha argumentat, i ha demanat un equilibri entre les demandes de JxSí i la CUP que "permeti que tothom segueixi en el procés". Sobre el seu futur, ha assegurat que si és investit president i pot "fer la feina", no es tornarà a presentar a unes eleccions.

Avís a Montoro

Mas ha avisat al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que "s'ha disparat un tret al peu" perquè Espanya en té més que Catalunya, d'aquests tipus de finançaments diferits. Mas ha lamentat també que de moment encara no hi hagi hagut investidura i que això minvi la capacitat d'actuació del Govern. Sobre si n'hi ha prou amb un recurs, ha dit que la principal resposta ha de ser política i no jurídica, però ha defensat la capacitat de la Generalitat per recórrer al Tribunal Constitucional o al Tribunal Suprem mitjançant un contenciós administratiu. Mas ha apuntat que la Generalitat també explora la possibilitat d'anar a instàncies europees, però que encara no té clar que es pugui fer servir aquesta via. A més, ha criticat que Montoro qüestioni que la Generalitat vulgui recórrer: "Si penses diferent que ells t'agredeixen. I a més, no et pots defensar? És la descripció perfecta d'un demòcrata".

stats