Política 16/03/2014

"Abans del Big Bang es veu que hi havia Espanya!", Mas en cinc frases

El president constata que "l'economia de mercat ni busca ni garanteix l'equitat"

Ferran Casas / Oriol March
2 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha clausurat aquest diumenge la convenció nacional de CDC. Ho ha fet amb algunes referències al procés català cap a l'estat propi i a les invectives que arriben des del govern central però també intentant fixar el discurs social del partit amb concessions a la socialdemocràcia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

1. Les lliçons de la crisi: "La convenció arriba en el moment oportú, no per les eleccions, sinó perquè estem començant a deixar enrere les dificultats que hem patit durant anys. Hem de veure les lliçons que n'hem tret, de tota aquesta crisi. Cal donar valor al que tenim. Pensàvem que tot allò que teníem era fruit del que segur que havia de passar, que era intocable i ho teníem per sempre i hem vist que no és així".

2. L'economia de mercat: "Tan important és quant es creix com de quina manera es creix. Per desgràcia a Catalunya les desigualtats han crescut. Economia de mercat ni busca ni garanteix l'equitat, això només ho pot fer una societat mobilitzada i conscient de drets i deures. La bona política és garantia i esperança de l'equitat".

3. El paper que hauria de tenir Europa: "Ens cal més Europa. Amb la crisi no va poder reaccionar perquè no tenia poder real i va passar que es va imposar la dinàmica del més fort. A nosaltres ens interessa que això no passi perquè no serem mai els més forts. Per això ens cal més Europa".

4. Un estat pel benestar en majúscules: "Ens cal també molt més autogovern, vol dir que el nostre Parlament és el que ha de marcar les polítiques. Capacitat legislativa i de dirigir les finances del país i les dues coses ens manquen. Ara ja no es pot disfressar. Al debat de la pobresa ens vam haver de barallar per les escorrialles. Per això volem un estat, perquè un estat amb majúscules és un estat del benestar amb majúscules".

5. La resposta a Margallo: "No anirem vagant per l'espai. Quan vaig sentir Margallo vaig pensar què hi havia abans del Big Bang i la conclusió és... que ja hi havia Espanya, una 'unidad de destino en lo universal'! Avui hi ha referèndum a Crimea i alguns ens volen portar a la comparació. Hem dit que el que passi no serà assimilable perquè allà hi ha coacció i no esperit pacífic. Que recordin que David amb astúcia i determinació va vèncer Goliat".

stats