Política 22/10/2014

Mas i Junqueras acorden bolcar-se en el 9-N però mantenen el pols per les plebiscitàries

En l'hora i quart de reunió al Palau, pacten frenar la imatge de divisió al bloc sobiranista i vetllar perquè la votació sigui un èxit tot i les diferències sobre el calendari electoral

Roger Mateos / Roger Tugas
2 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, i el cap de files d'ERC, Oriol Junqueras, s'han reunit durant una hora i quart al Palau. Segons fonts de la Generalitat consultades per l'ARA, Mas i Junqueras s'han conjurat per "bolcar-se" en el 9-N perquè sigui un èxit de participació. Les diferències sobre com afrontar unes posteriors eleccions plebiscitàries queden aparcades fins l'endemà. Serà aleshores quan tocarà abordar la data de celebració de les plebiscitàries, que ERC, com l'ANC i Òmnium, vol en menys de tres mesos i que Mas no voldria convocar sense tenir abans garantit presentar-se amb els republicans en una "llista de país".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Després del 10 de novembre, ja se'n parlarà", assenyalen les fonts consultades, mentre que els republicans afirmen que no hi ha hagut grans avenços en relació amb els darrers dies. Intentaran, això sí, que no hi hagi més "polèmiques" internes que acabin "afeblint" el front comú sobiranista davant "el nostre adversari de veritat: l'estat espanyol", afegeixen fonts properes a Mas i a Junqueras.

Sigui com sigui, fonts d'ERC afirmen que, tot i haver expressat un "suport incondicional al 9-N", Junqueras ha insistit en la necessitat de convocar "eleccions immediates per la independència", una exigència que Mas no ha acceptat. Segons aquestes fonts, el líder dels republicans hauria reclamat discutir sobre "el què i el quan", en referència a la necessitat de celebrar aviat uns comicis plebiscitaris, mentre que el president català prioritzaria la necessitat de confeccionar una candidatura unitària. Així mateix, ERC reclama incrementar el nombre de locals de votació per garantir l'èxit de la convocatòria.

A la sortida de la trobada, Junqueras ha indicat que s'hi implicaran a fons perquè el 9-N sigui "un èxit". En els darrers dies, ERC i ICV-EUiA s'han coordinat per exigir a Mas que convoqui de manera immediata eleccions. A més, rebutgen considerar la votació del 9 de novembre que promou el Govern una "consulta" i aposten per aprofitar aquesta data per cridar a una mobilització ciutadana per denunciar l'estat espanyol pel fet que impedeixi pronunciar-se als catalans sobre el seu futur polític.

stats