POLÍTICA
Política 30/04/2013

Mas: "A Madrid actuen amb una gran intolerància i brutalitat"

El president de la Generalitat es declara "incapaç" de fer un pressupost amb els més de 3.000 milions que suposaria l'1,2% de dèficit que imposa l'Estat

M. Colomer
2 min
LA PRESSIÓ DEL CALENDARI
 Artur Mas va anunciar durant la valoració dels 100 primers dies de Govern que a l'abril es firmaria el pacte nacional pel dret a decidir.

Barcelona"No em sento sol. Em sento molt ben acompanyat". Així ho ha assegurat el president de la Generalitat, Artur Mas, durant una entrevista a La Xarxa, en què ha deplorat que "a Madrid actuen amb una gran intolerància i brutalitat" per fer descarrilar sigui com sigui el procés sobiranista. Mas ha advertit que "no és possible" fer un pressupost tampoc amb l'1,2% de dèficit, perquè suposaria una retallada superior als 3.000 milions d'euros. "Em declaro incapaç de fer-ho", ha admès el president, que s'ha mostrat disposat a mantenir el pols amb l'Estat. Tot seguit, repassem l'entrevista a Artur Mas en 10 frases.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

1- "Si Rajoy fes com els anglesos amb Escòcia o els canadencs amb el Quebec, aquestes persones que diu (el gran empresariat català) es tranquil·litzarien més."

2- "Quan a Europa es parla de "dret a decidir", la gent mínimament informada no ho discuteix."

3- "[Davant un eventual estat català, la resposta a Europa és una] barreja d'escepticisme, preocupació, certs nervis, però no per part de tothom, però no et trobes amb una porta tancada. Són gent més tolerant i de tarannà més obert i de més qualitat democràtica."

4- "[Sobre les declaracions públiques que afegeixin dubtes al procés, als consellers] els vaig dir que extremessin les precaucions. Ja sé que el Govern està cohesionat en aquest terreny, però els vaig dir que no siguin ingenus."

5- "En Duran pot dir el que dic jo, i només perquè ho diu ell s'interpreta d'una forma diferent. [...] Unió i el senyor Duran han trencat algun acord dels que s'han pres els últims mesos? Ni un."

6- "[Sobre la pressió que posa l'oposició al Govern amb el pressupost i les retallades] és un joc diabòlic fer això, perquè al final la gent es pensarà a Catalunya que les institucions catalanes ho volem així, quan resulta que estem lligats de peus i mans."

7- "[Sobre el límit de dèficit de l'1,2% fixat per l'Estat i el pressupost del 2013] no és possible. Ho hem explicat del dret i del revés. Si el portem [el pressupost al Parlament] l'hem de portar amb retallades de més de 3.000 milions d'euros. Jo em declaro incapaç de fer-ho. Tot el que no sigui el 2,1% per a totes les autonomies, no és just."

8- "No vull posar en risc l'estat del benestar. Si anem gaire més enllà, ens ho carreguem. I ens estan portant a aquest límit."

9- "Necessitem un cert temps per refermar la majoria social d'aquest país. Ho estem fent com a Govern i ho està fent molta gent pel país. Aquest no és un procés que es faci només per als convençuts, hem d'ampliar aquesta majoria, és condició 'sine qua non'. Si anem amb majories sòlides no hi ha discussió."

10- "[Sobre les declaracions del president extremeny] presenten Extremadura com si Extremadura salvés als catalans l'exercici de cada any. Però qui és aquí que aporta i rep? Catalunya aporta més del que rep. I Extremadura rep més del que aporta. Una mica de serietat i decència. Els que aportem més ens quedem sense una paga doble. I els que reben més del que aporten en tenen dues."

stats