DISCURS DE CAP D'ANY
Política 30/12/2010

Mas apel·la al sacrifici col·lectiu i a la moral de victòria per superar les adversitats

En el seu primer discurs de cap d'any, fa una crida a “reaccionar” amb “serenitat i fermesa” davant les “amenaces” contra la realitat nacional catalana. Per això, fa una crida a la unitat, animant a buscar els mínims comuns més que les diferències

Marc Colomer
2 min

BarcelonaEn el seu primer discurs de cap d'any, fa una crida a “reaccionar” amb “serenitat i fermesa” davant les “amenaces” contra la realitat nacional catalana. Per això, fa una crida a la unitat, animant a buscar els mínims comuns més que les diferències.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha fet una crida al "sacrifici" col·lectiu, al treball exigent i a la corresponsabilitat, però també a la "moral de victòria" per superar les adversitats econòmiques que pesen damunt del país. Ha situat la sortida de la crisi com a la "principal prioritat" de l'executiu que presideix des de dilluns. Això sí, ja ha deixat ben clar que no hi ha ni "miracles ni solucions màgiques", com tampoc "dreceres", de manera que ha fet una crida a creure en les pròpies possibilitats com a país com a principal actiu per "aixecar el país". Ha apel·lat directament al "deure moral" dels catalans "amb més possibilitats o capacitats" perquè posin el seu coneixement al servei del país. Això sí, ha deixat ben clar que no cal "instal·lar-se en la nostàlgia d'uns temps passats que no tornaran".

En un discurs institucional sense cap retret a l'anterior Govern -tot al contrari, "no és hora de defugir responsabilitats, sinó d'entomar-les"-, no ha defugit la tensió identitària i ha reclamat unitat per respondre als "atacs" contra la identitat nacional i per reclamar un tracte fiscal més just a l'Estat. Mas ha fet el seu primer missatge institucional des de la sala gòtica de la Verge de Montserrat del Palau de la Generalitat, a diferència de José Montilla, que ho va fer en escenaris diferents.

Ha considerat que la "incomprensió, i més d'un cop l'hostilitat" de l'Estat cap a Catalunya "hauria d'haver quedat definitivament superada en una democràcia consolidada, però, dissortadament, no és el cas". Ha deplorat que es presenti qualsevol aspiració d'autogovern de Catalunya com un "privilegi" i qualsevol "demanda d'un tracte fiscal més just" sigui titllada "ràpidament de poc solidària".

Però ja ha advertit que Catalunya vol més autogovern perquè "estima la llibertat" i vol un tracte fiscal més just perquè "valora l'esforç". A més, ha encomanat als 7,5 milions de catalans que siguin "dignes continuadors" del llegat rebut. Ha conclòs el discurs demanant que es deixi enrere la "por" en un any que serà "difícil", i ho ha reblat amb un fragment del Cant de la Senyera: "Volarem com au galana pel damunt del nostre anhel".

stats