Política 09/11/2014

Mas diu a 'Salvados' que negociarà la llista unitària "sense condicions prèvies"

El president del Govern ha afirmat que es veu de candidat en unes plebiscitàries, però ha reconegut que les relacions amb ERC no són bones

Ara
4 min
Jordi Évole entrevista Artur Mas a 'Salvados'

BarcelonaJordi Évole ha dirigit una edició especial de 'Salvados', rodat en part aquest mateix diumenge, centrat en la consulta del 9-N. El periodista ha fet una entrevista al president Artur Mas abans que aquest anés a votar a mig matí.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

1. "M'emprenya que intimidin gent que estan fent de voluntaris"

"Avui és 9-N, ja han passat les deu del matí, i vostè no està detingut", li diu Évole. "Encara! A alguns els agradaria, però espero que no passi", bromeja Mas com a resposta. "No m'espanta [la reacció del govern de Madrid], si no arribem a la violència física. M'emprenya que intimidin gent que estan fent de voluntaris, gent que té ganes de treballar pel seu país", ha dit Mas sobre els 40.000 voluntaris de la jornada. "La responsabilitat és del Govern", ha insistit.

2. "Si surt bé, és mèrit de tots; si surt malament, és culpa meva"

"Si surt bé, és mèrit de tots; si surt malament, és culpa meva", ha afirmat. El president també ha revelat que hi ha hagut desenes de milers d'atacs informàtics. "Me la vaig jugar", diu sobre la consulta. I avisa: "Això no ha acabat. Hi haurà més pantalles. Catalunya vol fer una consulta definitiva amb garanties plenes".

3. Llista unitària, malgrat que les relacions amb ERC "no són com eren"

"Si s'han de fer unes eleccions, que aquestes eleccions es llegeixin a tot el món com el resultat de la consulta. Si no és així, serien unes eleccions més. Amb una llista conjunta? Sí. I no només amb Esquerra". "Les relacions amb ERC no són com eren –reconeix–. Havíem passat un any i mig positiu. En les últimes setmanes alguna cosa s'ha mogut", ha acceptat. Però afegeix: "Aniré a les negociacions per la llista conjunta sense condicions prèvies. L'important és l'objectiu final".

4. "Em veig sent candidat" només si hi ha plebiscitàries

"Si hi ha aquestes eleccions, em veig sent candidat, tot i que això només és tenir problemes, no rebràs aplaudiments, només dificultats. Però hi estic disposat", ha dit. "No em queda moltíssima vida política si parlem de quantitat de temps. Si parlem de qualitat, me'n queda molta".

5. "Mai he tingut un compte a l'estranger"

El periodista ha aixecat algunes catifes de la Casa dels Canonges, on ha dormit el president la nit del 8 al 9-N, a la residència oficial dels presidents de la Generalitat. "Com ha portat el cas Pujol?", li pregunta Évole. "Malament", diu Mas. "Vaig haver de prendre decisions com haver de tancar el seu despatx com a expresident". I titlla la maniobra de Pujol de "frau", "corrupció". Évole li ha preguntat sobre si té comptes a l'estranger. "No tinc comptes a l'estranger. Mai he tingut un compte a l'estranger. Ni la meva dona ni jo. Totes les que tenim són a Catalunya".

Lluís Llach amb Évole al 'Salvados'

Llach traça paral·lelismes entre Podem i la independència

Évole també ha parlat amb Lluís Llach. El músic ha afirmat que veu paral·lelismes entre l'èxit de Podem a Espanya i la independència a Catalunya, com dues formes de regeneració de la democràcia. "A l'estat espanyol existeix la dicotomia entre el poder i la ciutadania. A Catalunya la gestionem a través de la voluntat de regeneració amb la independència i a Espanya amb moviments de neteja com Podem, sense que Podem ni tan sols s'hagi definit ideològicament, perquè no és l'important".

"Marxar d'Espanya no és un insult per als espanyols sinó una manera d'alliberar-nos de les cadenes de l'estat espanyol", ha aclarit. "A Espanya hi ha un potencial magnífic de convivència. Una altra Espanya és possible. Si mai és un país obert, democràtic i oberta a la diversitat, podem buscar un pacte possible", ha dit convençut que Catalunya aconseguirà la sobirania.

"La gent que vam participar de la transició creiem que Espanya podria ser un país de nacions. Jo no era independentista, era autodeterminacionista. Però a poc a poc es va degenerar, començant pel PSOE i continuant per Aznar. I vam retrocedir. La democràcia s'ha pervertit. Espanya necessita regenerar-se", ha dit per explicar el perquè de la mobilització catalana.

El debat independentista al Parlament

Al Parlament, David Fernàndez, de la CUP, ha afirmat que el seu partit "anhelava un referèndum". "No em satisfà el procés de participació, em sembla un mínim" en vista de la situació del país, ha dit del 9-N, abans d'explicar les diferències entre els dos processos. "Jo votaré pels milers d'anònims que han portat el procés endavant", ha afirmat. "La política és caníbal. I això és Matrix", ha explicat per resumir les contradiccions que ha d'assumir la CUP. "Més de cinc contradiccions, és dogma", ha afegit. Sobre Mas, ha dit que és qui més s'ha mogut políticament: "Fa cinc anys negociava el pacte fiscal i fa dos anys governava amb el PP". Fernàndez ha explicat que la CUP i CiU, "dos pols oposats", s'han fet la foto junts "per mèrit de l'estat espanyol". "Avui l'estat espanyol ja ha perdut", ha assegurat pocs dies abans del 9-N, "perquè la imatge seran milers de persones votant o policies retirant les urnes". "Al Tribunal Constitucional li tiraria la sabateria sencera", ha bromejat quan Évole li ha recordat l'incident de la sabata amb Rodrigo Rato.

Évole també ha entrevistat Miquel Iceta (PSC) i Albert Rivera (C's). "És una mobilització que culmina amb un simulacre de votació", ha dit Iceta sobre el 9-N, que no se sent cridat a votar perquè Catalunya hi perdria. "Ningú sap com canviar de veritat les lleis, arribar a la independència, si no és per la via del pacte", ha dit. "El monotema resta energia per a altres qüestions. El govern de Catalunya només pensa en això i ha convertit la legislatura en un compte enrere". "No vull una frontera amb l'Aragó i València", ha dit Iceta com a argument il·lusionant per quedar unit amb Espanya.

"És un acte simbòlic, una ficció, que no tindrà validesa", ha dit Rivera del 9-N, que ha tornat a defensar la reforma constitucional, per a la qual es necessiten tres cinquenes parts del Congrés dels Diputats. "Si el mapa electoral canvia, potser hi ha una altra majoria que no la del PP", ha dit Rivera. "Viure en la UE, no tenir aranzels, tenir un mercat comú", ha dit ell com a motivació per quedar-se amb Espanya.

El programa ha començat amb les imatges de les cassolades de dimecres i amb una entrevista als músics Refree i Kiko Veneno. "L'estat espanyol no ha reconegut mai la pluralitat d'aquest país", ha dit Kiko Veneno. "Espanya necessita que passi alguna cosa, un petit terratrèmol. Si ens quedem amb el que tenim, això és un desastre", ha dit Raúl Fernández.

stats