DECLARACIÓ ALS TRIBUNALS
Política 15/10/2015

Mas s’envolta del poder local per afrontar el pols judicial del 9-N

El TSJC reclama més informació a la Generalitat sobre la consulta

Oriol March
2 min
Més de 900 alcaldes van entregar a Mas les mocions aprovades als ajuntaments a favor del 9-N el 4 d’octubre de l’any passat.

Barcelona“Si la Fiscalia vol saber qui és el responsable, que em miri a mi i al meu govern”. Aquestes van ser les paraules d’Artur Mas a l’Escola Pia del carrer Balmes de Barcelona poc després de votar en la consulta alternativa del 9-N. Avui està citat a les deu del matí al Palau de Justícia com a imputat per, precisament, haver organitzat una jornada de participació que va aplegar 2,3 milions de persones i que, amb el temps, ha convertit el xoc amb l’Estat pel procés sobiranista en una batalla jurídica als tribunals. El president en funcions agafa el relleu de Joana Ortega i Irene Rigau, que dimarts ja van declarar davant del jutge i van destacar que havien “obeït” el mandat del Parlament. Mas té intenció de fer servir un argumentari similar i insistirà que el Tribunal Constitucional no va especificar els àmbits que quedaven suspesos de la consulta alternativa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas no arribarà sol al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Ho farà amb uns 400 alcaldes convocats per l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), que li faran un passadís fins a l’entrada del TSJC. Prèviament, els alcaldes se citaran al Parlament, des d’on aniran en bloc cap al Palau de Justícia. La idea dels convocants és repetir la imatge del 4 d’octubre de l’any passat, quan més de 900 alcaldes es van concentrar al Palau de la Generalitat per entregar a Mas les mocions a favor de la convocatòria original del 9-N, que ja estava suspesa pel TC.

Els alcaldes, per dotar de més simbolisme la seva presència, portaran la vara, la venera i el faixí que els identifica com a alcaldes. La plana major del Govern i de Junts pel Sí, a més de la resta de partits a favor del dret a decidir, també faran costat a Mas. És la primera vegada des de la recuperació de la democràcia que un president en actiu declara com a imputat per un fet polític. Jordi Pujol va declarar pel cas Banca Catalana des de la Casa dels Canonges l’any 1984, i l’any passat ho va fer als tribunals per frau fiscal.

El líder de Convergència començarà la jornada al Castell de Montjuïc, on avui fa 75 anys va ser afusellat Lluís Companys. Mas homenatjarà l’expresident acompanyat de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que participarà per primer cop en l’acte. Després, el president de la Generalitat farà una ofrena floral a la tomba de Companys i des d’allà anirà cap al Palau de Justícia, on el rebran els alcaldes.

Les preguntes del jutge, d’acord amb el que va passar dimarts amb Ortega i Rigau, estaran centrades en quin va ser el paper del Govern en l’organització del 9-N. El TSJC té especial interès a aclarir el cost de la infraestructura i d’on provenien els ordinadors que es van fer servir per controlar la jornada, i ahir va requerir a la Generalitat les factures dels aparells, així com també les partides destinades a desenvolupar el programari del 9-N. La imatge de Mas declarant farà que pugi el voltatge del pols judicial pel procés.

stats