Política 31/08/2012

Mascarell: "Espanya ha fracassat com a estat, els catalans som bona gent, ho hem intentat, però això s'ha acabat"

El conseller de Cultura troba "històric" que Brussel·les hagi admès per primera vegada que la independència de Catalunya és un afer també d'Europa. "L'estat espanyol és profundament perjudicial per al conjunt dels interessos catalans", ha dit a RAC1

Ara
1 min

BarcelonaEl conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha celebrat que Brussel·les hagi dit per primera vegada que la independència de Catalunya és una afer també d'Europa. "En termes històrics representa una afirmació que mai s'havia fet fins ara, sempre s'havia dit que la proclamació era una cosa interna", ha dit Mascarell en una entrevista a RAC1. El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, ha admès per primera vegada que "en el cas hipotètic d'una secessió" de Catalunya, "la solució s'hauria de trobar i negociar en el marc legal internacional".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El conseller del govern de Mas i exregidor del PSC ha definit el moment històric actual com de "recerca del temps perdut", en referència a la sèrie de novel·les de Proust. "És un moment de precipitació de canvis que s'han anat acumulant", ha resumit.

"Molta gent vam canviar el criteri sobre l'estat espanyol a partir de la sentència de l'Estatut. La societat catalana està sintetitzant idees i posicions d'una manera molt ràpida, és un moment de canvi profund de la nostra mirada sobre l'Estat", ha dit.

"Entre fiscalitat pròpia, estat propi i independència hi ha un substrat comú, que és un estat que rebutgem, que és l'estat espanyol. L'estat espanyol és perjudicial per al conjunt dels interessos catalans", ha afirmat. I ha conclòs Mascarell: "Hem de tenir un estat eficient, i ara no tenim estat. Necessitem un guant que s'adeqüi a les nostres necessitats. Espanya ha fracassat com a estat. Els catalans som bona gent, ho hem intentat, però això s'ha acabat".

stats