XIULADA A LA COPA
Política 02/06/2015

Lucena rebutja sancions per la xiulada de la Copa del rei però reclama "respecte" per l'himne espanyol

El portaveu parlamentari del PSC creu que la polèmica "alimenta un frontisme" que "beneficia" al govern espanyol i als independentistes de cara a les eleccions

Acn
2 min
El portaveu del PSC al Parlament, Maurici Lucena / ACN

BarcelonaEl portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, ha rebutjat aquest dimarts la possibilitat que els impulsors, executors o incitadors de la xiulada a l'himne espanyol durant la final de la Copa del Rei de futbol acabin sent sancionats. Per al socialista, va ser un acte de "llibertat d'expressió" i una sanció "no arreglaria res". Amb tot, Lucena ha volgut demanar "respecte" per l'himne espanyol i "per tots els himnes" i ha desvetllat que ell, personalment, "no l'hagués xiulat". El socialista, però, creu que la polèmica "alimenta un frontisme" que "beneficia" al govern espanyol i als independentistes de cara a les properes eleccions al Parlament i al Congrés dels Diputats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PSC no veu en la xiulada a l'himne espanyol un motiu per engegar procediments de càstig ni per esmenar posicionaments. "S'insereix en el context de la llibertat d'expressió durant un partit de futbol", ha valorat Maurici Lucena. I és que, tot i admetre que ell, personalment, "no hagués xiulat ni aquest ni cap altre himne", el socialista creu que els que ho van fer no estaven cometent cap fet greu. Amb tot, ha assenyalat que ell prefereix que "es respectin tots els himnes, els que a mi em representen i els que estan més propers a altres col·lectius". És per això que ha volgut "unir-se a la crida al respecte als himnes que han fet gent com el líder d'ERC, Oriol Junqueras, o el lehendakari Íñigo Urkullu".

Malgrat això, Lucena ha lamentat com està tractant aquesta polèmica l'Estat. "És decebedor i trist veure com el govern del PP ho aprofita per fer grans escarafalls", ha dit, tot considerant que això dóna motius perquè el portaveu del Govern de la Generalitat, Francesc Homs, faci gal·la del "victimisme" que creu que el caracteritza. En aquest sentit, ha lamentat que aquesta polèmica ajudi a "alimentar un frontisme que, per les conteses electorals que vénen, afavoreix de manera tàcita al Govern català, ERC i els independentistes" tant com al PP.

A més, Lucena s'ha mostrat contrari a que els responsables de la xiulada acabin sent sancionats pel que va passar. "No és un tema que s'arregli amb sancions. L'actuació per part del PP i del govern espanyol és desproporcionada", ha dit. Malgrat pronunciar-se en aquest sentit, el socialista ha mostrat els seus dubtes que el procediment que podria acabar amb una sanció tingui una base sòlida que permeti decretar-les.

Les "rectificacions" de Colau

D'altra banda, preguntat per la presència de la líder de Barcelona en Comú i guanyadora de les eleccions a l'Ajuntament de Barcelona, Ada Colau, en la signatura de la proposta de la ciutat al Moblie World Congress, Lucena s'ha felicitat d'haver-la vist allà i ha interpretar el gest com una rectificació de Colau.

"Crec que avui Colau ha donat un pas en la bona direcció. Representa això una certa esmena sobre el que va dir en campanya? Probablement sí, però sóc pràctic i si a Barcelona aquesta rectificació l'afavoreix, benvinguda sigui", ha sentenciat, tot vaticinant que "rectificacions d'aquest estil en farà unes quantes" en els propers mesos si, com està previst, és nomenada alcaldessa.

stats