La dreta torna a governar el País Valencià
Política 14/06/2023

Mazón no va voler esperar Feijóo: així es va tancar l'acord PP-Vox al País Valencià

El futur cap del Consell va ser dels primers 'barons' populars que va contactar amb l'extrema dreta per posar-s'hi a negociar

2 min
Trobada de dimarts entre les delegacions del PP i Vox del País Valencià.

MadridTot i haver-se passat tota la campanya electoral ignorant Vox i remarcant que el seu objectiu era un govern en solitari del PP, Carlos Mazón va ser dels primers barons populars que es va posar en contacte amb la formació d'extrema dreta per posar-se a negociar. "Felicitats pel resultat: hem de parlar", va escriure al polèmic Carlos Flores l'endemà dels comicis. Després de vuit anys de calvari a l'oposició, els conservadors valencians estaven ansiosos de tancar l'acord que els permetés tornar a ocupar els despatxos del Palau de la Generalitat i no estaven disposats a permetre que l'anunci de Pedro Sánchez d'avançar les eleccions interferís en els seus plans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El dijous 1 de juny el PP ja es va posar en contacte oficialment amb Vox per començar a negociar. "On i quan quedem?", pregunten. A la seu del PP a Madrid, Alberto Núñez Feijóo, aconsellat pel president andalús, Juanma Moreno Bonilla, sembla que no tingui pressa per tancar els acords amb Vox i prefereix que passin les eleccions per no donar munició a l'esquerra. Però tampoc hi ha una consigna clara. Fidel al seu estil, deixa fer als seus barons, cosa que Mazón aprofita per posar la directa i obviar la voluntat dilatòria del líder.

A partir d'aquí les versions difereixen. Per a Vox les negociacions avancen a bon ritme i ràpidament accepten que Carlos Flores, condemnat per violència de gènere, no formi part del futur executiu. "Amb aquesta renúncia els hem obligat a acceptar més temes nostres", expliquen. La direcció estatal de Vox monitoritza les negociacions, mentre que Mazón i els seus actuen amb autonomia. D'aquesta manera s'arriba al dilluns 12. Segons algunes fonts, el portaveu estatal del PP, Borja Sémper, compareix sabent que el pacte està gairebé fet i que Vox ja ha acceptat sacrificar Flores. Del que es tractava quan va afirmar que la seva presència en un futur executiu era una "línia vermella" era, doncs, de fer-lo més digerible als sectors moderats fent veure que havien obligat l'extrema dreta a fer un gran sacrifici.

D'altres fonts, però, asseguren que les declaracions de Sémper van fer perillar tota l'operació i van obligar Mazón a reconduir les converses parlant directament amb Flores. En tot cas, l'acord es va tancar dilluns a la nit. La reunió de tres hores de dimarts va ser una simple escenificació i només va servir perquè les dues formacions signessin l'acord i dibuixessin el calendari d'investidura amb l'objectiu que la designació del popular com a cap del Consell no coincideixi amb els dies clau de la campanya electoral espanyola.

stats