DRET A DECIDIR
Política 26/11/2015

Podem menciona finalment el referèndum al programa del 20-D

El partit d’Iglesias retoca el document per combatre les crítiques

Ara
3 min
Podem menciona finalment el referèndum al programa del 20-D

BarcelonaReconeixement de la plurinacionalitat de l’Estat i defensa del dret a decidir dels catalans. Podem, el partit de Pablo Iglesias, està decidit a fer bandera d’aquests dos eixos a la campanya electoral del 20-D, que començarà divendres de la setmana que ve. Per això, per evitar malentesos, ahir va optar per retocar el redactat de la part del programa electoral dedicada al dret a decidir. Només 48 hores després de presentar el document, l’esquerra alternativa espanyola el va refer per incloure-hi un compromís explícit amb el referèndum a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el document, penjat a la seva web aquest dimecres, s’hi pot llegir: “Promourem la convocatòria d’un referèndum amb garanties a Catalunya perquè els seus ciutadans puguin decidir el tipus de relació territorial que desitgen establir amb Espanya”. El text inicial es limitava al dret dels governs autonòmics a convocar consultes sobre l’encaix territorial, cosa que va aixecar crítiques des del sobiranisme. De fet, Gemma Ubasart, exsecretària general de Podem a Catalunya, va reconèixer que “el redactat podria ser millor”.

Dilluns, a la presentació del programa, el número 2 del partit, Íñigo Errejón, va assegurar que volen que l’Estat autoritzi immediatament una consulta amb l’article 92 de la Constitució -la via que va reclamar sense èxit el Parlament l’any 2014- i que, tot i que no és un referèndum, sí que seria “vinculant políticament”. Ahir, també en roda de premsa, va dir que el seu compromís sempre ha sigut “nítid” i “ cristal·lí” a l’hora de permetre un referèndum amb garanties a Catalunya. “Serà un tema central de la campanya i calia fer un esforç extra perquè ningú en tingués cap dubte”, va dir. Errejón va dinar dimarts -el dia en què es va decidir reforçar el redactat- amb Xavier Domènech, cap de llista d’En Comú Podem, a Barcelona.

Aval de Colau

Domènech va atribuir els retrets de les últimes hores a “interessos electorals” d’altres formacions polítiques. “El compromís ja era claríssim. Que aquests dies s’hagi posat en dubte indica el nerviosisme electoral de certs sectors”, va dir. També l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau -que tanca simbòlicament la candidatura-, va afirmar que no dubten gens de l’autenticitat del “compromís de Podem amb el dret a un referèndum vinculant”, l’única formació d’abast estatal, juntament amb Esquerra Unida, que defensa aquests posicionaments.

Errejón va lamentar les “especulacions” sobre les seves intencions polítiques reals i va explicar que, per neutralitzar-les, van optar per incloure finalment el mot “talismà”: referèndum. “Si era un problema lingüístic ara ho posarem més difícil a qui ho vulgui mal interpretar”, va afegir. Responent al president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, que també havia posat el focus sobre la literalitat del programa electoral d’Iglesias, Podem va treure pit per acusar Convergència de fer veure que només existeix “l’Espanya d’Aznar”.

Una posició canviant

Més enllà de la picabaralla dialèctica, el cert és que la modificació s’ha fet a contrarellotge. De fet, durant la roda de premsa d’Errejón encara no s’havia inclòs el nou redactat en el programa en PDF penjat a la web. El nou paràgraf es va afegir inicialment al final del text i després es va moure al segon paràgraf, per donar-hi més importància.

Aquest ha sigut l’últim episodi d’una relació oscil·lant de Podem amb el dret a decidir dels catalans. En el programa marc per a les eleccions autonòmiques es va obviar la qüestió, al·legant que era una mesura que calia encaixar en el programa de les estatals, com finalment ha passat. En aquella campanya, l’esquerra alternativa va aconseguir les alcaldies d’algunes de les ciutats més importants de l’Estat, amb Barcelona i Madrid al capdavant. Durant la campanya per als comicis plebiscitaris del 27-S, Pablo Iglesias va evitar mullar-se a fons a l’hora de reclamar explícitament el referèndum, intentant prioritzar l’agenda social. Després dels tímids resultats de Catalunya Sí que es Pot el seu discurs, però, ha virat.

stats