Política 04/09/2015

Objectiu: inscriure 125.000 persones més a la Via Lliure fins a l'11-S

Fins ara s'hi han inscrit 360.000 persones, però els presidents de l'ANC i Òmnium alerten de la importància d'inscriure-s'hi per garantir l'èxit també logístic de la mobilització. Garanteixen que la Meridiana no serà un "espai de confrontació electoral", sinó que s'hi sentirà còmode tothom que cregui en el dret a decidir

Marc Colomer
2 min
Els presidents de l'ANC, Jordi Sànchez, i d'Òmnium Cultural, Quim Torra, durant la roda de premsa d'avui / ACN

BarcelonaCrida de la plataforma unitària de campanya Ara És l'Hora perquè s'inscriguin 125.000 persones més a la mobilització de la Meridiana abans de la diada de l'Onze de Setembre. Fins una setmana abans de la mobilització, 360.000 persones ja han fet efectiva la seva inscripció, i si bé l'ANC i Òmnium confien en la sortida massiva de la societat catalana per la Diada, també fan una crida a tothom que cregui en el dret a decidir i que pensi mobilitzar-se perquè s'inscrigui a la mobilització per garantir-ne l'èxit també en termes logístics. Sigui com sigui, els organitzadors han garantit que la Meridiana no serà un "espai de confrontació electoral", sinó que

. "Ningú s'apropiarà de la Meridiana, ni els que hi aniran ni els que no hi aniran", ha asseverat el president de l'ANC, Jordi Sànchez, que ha afegit: "La Meridiana serà l'èxit de la gent, com la V i la Via Catalana".

La Via Lliure a la República Catalana començarà a les 17.14, en record del setge de Barcelona del 1714. El macromosaic en moviment començarà al carrer Rosselló Pòrcel, des d'on sortirà el punter gegant que, segons ha explicat el responsable de mobilització de l'ANC, Josep Sabaté, col·lectius representants de l'esport català, també d'alt nivell, faran avançar a una velocitat d'entre 10 i 15 quilòmetres per hora. A mesura que avanci el punter, els manifestants hauran d'aixecar el seu punter de cartolina de manera que s'aniran desplegant els 10 colors que simbolitzaran els 10 fonaments de la nova República Catalana (equilibri territorial, diversitat, solidaritat, oberts al món, sostenibilitat, igualtat, innovació, regeneració democràtica, educació i cultura, benestar i justícia social). El punter arribarà davant del Parlament, on hi haurà l'escenari presidit per més de 9.000 butlletes del 9-N "suspeses" en l'aire per simbolitzar també la suspensió del 9-N inicial. De fet, els organitzadors volen fer de l'11-S l'enllaç entre el 9-N i el 27-S.

A l'escenari del Parc de la Ciutadella sonarà 'Venim del nord, venim del sud' en una interpretació del Cor Jove de l'Orfeó Català i els solistes Pemi Fortuny, Mercè Martínez i Gemma Humet que busca llançar un missatge també d'obertura internacional de Catalunya, amb connotació inevitable, ha explicat Josep Sabaté, davant el context de crisi de refugiats al mediterrani. Després faran tres breus parlaments els presidents de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Quim Torra respectivament, i la responsable d'Internacional de l'ANC, Liz Castro, que llançarà el missatge de la Via Lliure al món. Per cloure l'acte, l'adaptació que el malaurat Peret va fer en el Concert per la Llibertat del Camp Nou el 2013 de la rumba 'Catalunya té poder'.

Mobilització autofinançada

Una vegada més, la logística de la macromobilització s'autofinançarà amb les aportacions voluntàries i la venda de material com les samarretes blanques de la Via Lliure, de les quals se n'han venut 180.000. Perquè l'ANC, han recordat, no rep subvencions públiques. Han escollit el blanc per simbolitzar, també, que la construcció del nou país parteix d'un "full en blanc" que caldrà omplir de contingut. El blanc s'anirà tenyint de diferents colors a mesura que avanci el punter gegant. Un total de més de 2.500 voluntaris vetllaran pel correcte desenvolupament de la mobilització i la coordinació de l'arribada a la ciutat dels 1.700 autocars previstos. Tot plegat, han explicat els organitzadors, "indicadors" que la mobilització serà equiparable en termes d'assistència a les dels últims anys.

stats