Política 24/01/2016

El PSOE no s'abstindrà "en cap cas" per investir un president del PP

La número dos de Pedro Sánchez el 20-D, Meritxell Batet, afirma a RAC1 que "el PSOE vol governar, però no a qualsevol preu ni de qualsevol manera"

Francina Bosch
3 min
Meritxell Batet, numero dos de Pedro Sánchez al 20-D, en una entrevista a RAC1 / @vialliure

BarcelonaNi Mariano Rajoy ni cap altre candidat del PP. El PSOE no s'abstindrà per afavorir la investidura d'un president popular. Així ho ha afirmat aquest diumenge al matí la secretària d'estudis i programes del PSOE i número dos de Pedro Sánchez el 20-D, Meritxell Batet.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista al 'Via lliure' de RAC1, Batet ha insistit que qui ha d'intentar formar govern, en primera instància, és Mariano Rajoy, per "responsabilitat", i ha afirmat que Pedro Sánchez "no jugarà amb les institucions del país" ni "se saltarà els temps". En aquest sentit, ha assegurat que el PSOE començarà les negociacions "amb tots els partits de l'arc parlamentari, mirant a la dreta i a l'esquerra", quan rebi un "encàrrec específic" del cap de l'Estat, Felip VI, i "respectant els temps".

Batet ha remarcat que, de moment, no hi ha cap tipus de pacte amb Podem, de qui ha criticat les formes "poc serioses" –anunciant, divendres, un possible pacte amb els socialistes sense haver-ne parlat, prèviament, amb ells–, i ha afirmat que el PSOE vol governar, "però no a qualsevol preu ni de qualsevol manera". Alhora, ha qüestionat la credibilitat de l'oferta de Podem i ha assegurat que "ningú es pot creure que sigui real". Tanmateix, ha celebrat que la formació d'Iglesias hagi abandonat les "línies vermelles", respecte al referèndum a Catalunya.

Amb tot, Batet ha afirmat que, arribat el moment, Sánchez "s'asseurà a parlar amb tothom" amb un objectiu clar: "Saber per què volem governar" abans de repartir el pastís del govern –amb una clara referència a Pablo Iglesias, que divendres es va oferir com a vicepresident en un hipotètic executiu encapçalat per Sánchez.

'Sí' a un referèndum que ens condueixi a "continuar junts"

Preguntada per la possibilitat d'acceptar la celebració d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya, Batet ha intentat esquivar l'assumpte i ha recordat que el PSOE "sempre ha sigut molt clar" a l'hora d'afirmar que "estem d'acord amb un referèndum, però que ens condueixi allà on volem arribar, que és continuar junts". D'aquesta manera, la diputada socialista al Congrés ha tornat a defensar una consulta popular sobre una hipotètica reforma de la Constitució, i ha insistit que el PSOE no pot estar a favor de cap iniciativa que comporti "incomplir la legalitat", com, segons ella, va ser convocar el procés participatiu del 9-N a Catalunya.

Respecte de les aspiracions sobiranistes de Catalunya, Batet ha opinat que "la societat catalana no vol, majoritàriament, la independència" i fins i tot ha afirmat que "molts dels que van votar la CUP i Junts pel Sí tampoc no la volen".

El pes de Felipe González

Davant el soroll mediàtic d'un hipotètic cop de puny a la taula de l'expresident espanyol Felipe González per redreçar la política de pactes que està engegant Sánchez, Batet ha afirmat que "qui decideix és el secretari general del partit [Pedro Sánchez]", tot i matisar que "la decisió mai és individual". En aquest sentit, ha admès que González és un "actiu", a qui cal escoltar, igual que a tots els ex secretaris generals dels socialistes i altra gent que hagi tingut responsabilitats dins del partit. Sigui com sigui, el que és realment "fonamental" és que el partit "estigui unit", ha conclòs Batet.

Luena critica el "joc dels quatre" de Podem

El secretari d'organització del PSOE, César Luena, també ha reclamat aquest diumenge rigor perquè, si no, "al final això serà no 'Joc de trons' sinó el joc dels quatre", amb referència a la proposta de Podem. "Dóna'm quatre grups, dóna'm quatre ministeris… I ja no sé què serà després", ha afegit des de la Rioja. Tot i això, ha evitat citar Pablo Iglesias.

stats