Política 15/03/2015

MES no es planteja "de cap manera" sumar-se a l'acord entre Avancem i CiU per a les municipals a Girona

L'exconsellera Marina Geli subratlla que el full de ruta sobiranista és només un "preacord" i que estan treballant-hi

Acn
3 min
Marina Geli durant la reunió de MES a Breda / ACN

GironaMoviment d'Esquerres (MES) no es planteja "de cap manera" sumar-se a l'acord que han formalitzat CiU i Avancem per concórrer plegats a les municipals a Girona. Les dues formacions van presentar la seva unió ahir, dissabte, i van deixar la porta oberta perquè altres forces poguessin afegir-s'hi. "Que cadascú faci el que cregui convenient, nosaltres estem per sumar però no ens imaginem en cap moment fer coalició amb CiU", ha assegurat una de les cares més visibles del nou partit escindit del PSC, Marina Geli. D'altra banda, l'exconsellera ha destacat que el full de ruta sobiranista és només "un preacord" tot i que estan treballant perquè pugui ser un "amplíssim acord" de molts partits.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest dissabte, CiU i Avancem van fer públic el seu acord per presentar-se conjuntament a les properes eleccions municipals a Girona. Durant l'acte, tant l'alcalde i candidat a la reelecció, Carles Puigdemont (CiU), com la membre de la nova formació Avancem Glòria Plana van deixar la porta oberta perquè altres partits com Reagrupament o MES poguessin sumar-se a l'acord. En el cas de Reagrupament, el batlle va afirmar que havien mantingut i mantenien converses.

Un dia més tard, aquest diumenge, l'exconsellera, diputada i una de les cares més visibles del nou partit Moviment d'Esquerres MES –també format per independents o membres que han abandonat el PSC– ha tancat la porta a aquesta possibilitat. Tal com ha detallat Geli, el partit està treballant en un acord marc per presentar-se als municipis conjuntament amb formacions d'esquerres com ERC, ICV-EUiA o grups com Compromís pel Pirineu. "En cap moment ens plantegem una coalició amb CiU", ha sentenciat.

"Que cadascú faci el que cregui convenient però nosaltres, tal com diu el nostre nom, aposem per majories socialdemòcrates", ha afegit. A més, Geli ha subratllat que a la capital gironina "tenen gruix i solidesa". "Tenim idees per a la ciutat i en els pròxims dies hi hauran notícies, no sóc jo qui ha d'explicar-ho, però en cap cas s'està pensant fer coalició amb CiU", ha reiterat.

En principi, la formació ja té tancades 45 llistes a municipis de tot Catalunya i confien a superar el centenar. "Si mirem pel que fa a la població, més del 50% dels catalans tindran persones de MES als seus municipis", ha afegit. Unes llistes que, en alguns casos com Santa Coloma de Farners, es presentaran en solitari però que, en altres localitats, formaran coalició amb partits com ERC, ICV o EUiA. "La nostra vocació és sumar però mantenint la personalitat pròpia. Si arribem a acords amb altres formacions en l'àmbit local serà per coalició i no per absorció", ha explicat Geli durant la presentació del partit a Breda, a la comarca de la Selva.

"Respectem els 'tempos' dels partits"

Pel que fa al procés independentista i el full de ruta sobiranista, Geli s'ha mostrat cauta. "Continuem treballant-hi i s'ha de pensar que cadascú té els seus 'tempos'. Unió ha ajornat fins després de les municipals prendre qualsevol decisió i ho respectem", ha valorat. Tot i això, la membre del Moviment d'Esquerres afirma que el full de ruta és només un "preacord" entre aquells partits polítics i entitats que veuen Catalunya com un subjecte polític. "Fa mesos que estem en això, perquè Catalunya pugui decidir el seu futur no només és un acord exclusiu dels independentistes, aplega les forces sobiranistes", ha defensat.

En aquest sentit, des de MES continuen reivindicant la possibilitat de fer un referèndum com a Escòcia o el Canadà. "Hem de continuar demanant-ho perquè és la fórmula més democràtica de finalitzar aquesta discussió amb Espanya, no podem mantenir la discussió eternament", ha assenyalat Geli.

Segons l'exconsellera les eleccions del 27 de setembre no només són uns comicis "plebiscitaris" sinó que també es podrà debatre sobre "altres problemes dels catalans" com l'estat dels serveis públics o l'atur. "Estem treballant perquè el full de ruta pugui ser un amplíssim acord de moltes forces que consideren Catalunya com a subjecte polític", ha conclòs. Geli, Pere Albó, Carles Ferreira i Toni Montes han mantingut una xerrada propera amb una desena de ciutadans que s'han reunit al centre cívic de Breda en l'acte de presentació del nou coordinador local del Moviment d'Esquerres en aquesta localitat.

stats