Política 05/12/2023

Més dones als governs i a les empreses: així és la nova llei de paritat aprovada pel govern espanyol

La norma obliga les empreses de l'Íbex a tenir un mínim d'un 40% de dones al consell d'administració

2 min
Ana Redondo després del consell de ministres.

MadridLa vigília del 8-M, el consell de ministres ha donat llum verda a l'avantprojecte de llei de paritat, que té l'objectiu de reforçar la presència de dones en òrgans de direcció de les grans empreses, però també en les administracions públiques. La vicepresidenta i ministra d'Economia, Nadia Calviño, ha dit que la llei "és un pas important per a la igualtat efectiva, trenca el sostre de vidre i col·loca Espanya a l'avantguarda de les polítiques d'igualtat de gènere a escala mundial". Aquests són els punts clau de la norma, que encara haurà de ser aprovada en segona ronda per l'executiu i després ser tramitada al Congrés.

Llistes cremallera

La norma obligarà els governs estatals a ser paritaris i que hi hagi una “alternança total” a les llistes electorals entre homes i dones. La Loreg obliga que hi hagi un mínim del 40% de dones a les candidatures. El que proposa ara la nova llei és aplicar les llistes cremallera del tot, fent que els homes i les dones s’alternin els llocs (uns ocuparien els parells i els altres els imparells), i s’arribi així a un 50% de representativitat dels dos sexes.

Govern paritari

El consell de ministres haurà de ser paritari, però no només aquest òrgan. També s'exigirà en "òrgans superiors i directius" de l'administració de l'Estat (com ara secretaries d'estat o direccions generals), així com en les direccions i òrgans de govern dels organismes autònoms, agències, empreses públiques i fundacions. S'haurà de garantir, en aquest cas, que hi hagi un mínim del 40% i un màxim del 60% de cada un dels dos sexes. Tots aquests organismes tindran un termini de cinc anys per complir amb aquest requisit des que entri en vigor la llei. "El nostre executiu el compleix de sobres, però això no pot dependre de cada president o presidenta", ha afegit Calviño.

Consells d'administració

La llei també obligarà les grans empreses cotitzades a l'Íbex a tenir un mínim d'un 40% de dones al consell d'administració abans de l'1 de juliol de 2024. La resta de grans empreses –de més de 250 treballadors i 50 milions d’euros de volum de negoci anual– també hauran d'incorporar un 40% de dones a l'alta direcció, però tindran de temps fins al 2026. "Ara mateix les empreses cotitzades tenen menys d'un 30% de dones i menys d'un 20% a l'alta direcció", ha dit Calviño.

Col·legis professionals

Aquest requisit del 40% també valdria per a les juntes de govern dels col·legis professionals i per als jurats de reconeixement públic –no podran concedir cap premi ni reconeixement finançat amb diners públics si no compleixen aquest percentatge.

La llei va en la línia del que ja va aprovar la Unió Europea el novembre de l’any passat i que va plasmar en una directiva europea que els estats membres han d’aplicar en un període de dos anys per aconseguir l’objectiu del 40% el 2026. El govern espanyol fixa que les empreses de l'Íbex ho compleixin a partir de l'1 de juliol de 2024. "La nostra llei és més ambiciosa, tant en terminis com en contingut, que la directiva europea", ha assegurat la vicepresidenta econòmica de l'executiu central.

stats