ELECCIONS ESPANYOLES
Política 06/11/2015

MES refusa presentar-se amb ERC el 20-D

Magda Casamitjana avança que el partit intentarà créixer en un espai propi d'esquerres pel dret a decidir, incloent aquells que no veuen clara la independència unilteral

Roger Tugas
2 min
Moviment d’Esquerres es constituirà formalment com a partit el  24 de gener, quan decidirà el seu full de ruta.

BarcelonaMoviment d'Esquerres (MES) ha decidit no presentar-se el 20-D dins la llista d'ERC i probablement no serà present en aquestes eleccions. Així ho ha afirmat a l'ARA la president del partit que reuneix els socialistes sobiranistes, Magda Casamitjana, qui també és diputada per Junts pel Sí. La decisió es va prendre després que CDC i ERC optessin per anar separats en aquests comicis, malgrat que MES havia apostat per reeditar el 20-D la coalició unitària del sobiranisme del 27-S o, com a mínim, mantenir l'aliança al Senat. Davant d'aquesta dispersió de forces, Demòcrates de Catalunya va decidir en una consulta interna coaligar-se amb CDC, però els socialistes sobiranistes, en canvi, han optat per fer una passa al costat, malgrat que a les eleccions europees una part del partit –el NECat d'Ernest Maragall, que més tard va confluir en MES– ja es va coaligar amb ERC, a les municipals les principals coalicions locals de MES es va segellar amb els republicans –obtenint en elles una cinquantena de regidors– i que la formació es va integrar a Junts pel Sí de la mà dels d'Oriol Junqueras.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons Casamitjana, aquesta decisió s'ha pres després de parlar-ne amb CDC, ERC i Demòcrates –forces que van convidar a presentar-se conjuntament– i de constatar que la llista unitària seria impossible. Alguns membres de MES aposten per concórrer en solitari, una possibilitat que té poques possibilitats de prosperar, per no debilitar més el vot sobiranista, atès que la idea original del partit era aglutinar el sobiranisme d'esquerres. Malgrat tot, ERC els havia ofert situar candidats a la seva llista, però MES ho ha refusat per no diluir-s'hi. Casamitjana defensa que la seva formació no volia eternitzar l'aliança, ja que pot "créixer i aportar més en un espai propi d'esquerra pel dret a decidir i una Catalunya sobirana", obrint les portes a aquella gent d'esquerres que, tot i defensar l'autodeterminació, no veu clara del tot la independència unilateral. De fet, l'exconseller Antoni Castells ha estripat recentment el carnet de MES precisament per la seva aposta excessivament independentista, igual que ho ha fet l'exconsellera Montserrat Tura, mentre que la també exconsellera Marina Geli –encara en el partit– segueix defensant un referèndum d'autodeterminació formal.

Malgrat tot, Casamitjana defensa que l'aliança local de MES amb ERC es manté sòlida, igual que en el Parlament Europeu amb Ernest Maragall o en el Parlament català en el grup de Junts pel Sí, i que s'hi podrien tornar a coaligar en futures eleccions. Dilluns, de fet, la cúpula de MES debat la possibilitat d'anar en solitari i, en cas que es rebutgi, si demana el vot per alguna candidatura o opta per inhibir-se de fer cap pronunciament, així com abordarà el seu paper els propers mesos, més enllà de les institucions on és present.

stats