Política 30/06/2014

Més de 850 municipis catalans recorren la reforma local del PP

Representen prop del 90% dels ajuntaments de Catalunya

2 min

El Consell de Governs Locals de Catalunya (CGLC) ha presentat aquest dilluns davant el Tribunal Constitucional (TC) un conflicte de competència contra la llei de racionalització i sostenibilitat local. Ho ha fet en representació de més de 850 municipis catalans –aproximadament el 90% del total de Catalunya i que comprenen 7,5 milions d'habitants–, que han presentat la documentació per impulsar el recurs i demanar canvis a una normativa que entenen que ataca l'autonomia local i els serveis que reben els ciutadans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, ha recordat que el recurs ve avalat per dos informes del Consell d'Estat. Els ajuntaments catalans han presentat el conflicte de competència juntament amb altres municipis de tot l'Estat. En total, al registre del Tribunal Constitucional hi han arribat els recursos de 2.302 municipis, que representen una població de 16,5 milions d'habitants. Per poder impulsar la impugnació de la llei per part del Tribunal, necessitaven un mínim de 1.159 municipis, i que representessin més de 7,8 milions d'habitants.

"No som aquí per defensar els ajuntaments, sinó la ciutadania", ha afirmat abans d'assegurar que de moment els ajuntaments "guanyen el partit 4 a 0" pels errors de Montoro, l'informe del Consell d'Estat, el gran nombre de recursos –inèdit a la història de l'Estat– i el segon informe del Consell d'Estat, que demana la reforma de la llei. "Estem al minut de descompte del partit, i els ciutadans poden estar tranquils perquè tombarem aquesta llei", ha sentenciat.

L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha assegurat que, més enllà de denunciar la "invasió clara de competències", aquest és un recurs "a favor del ciutadà" per permetre que els ajuntaments puguin continuar oferint serveis en l'àmbit educatiu, social, de promoció econòmica i de promoció de l'ocupació. "En un període tan greu de crisi com el que hem patit i estem patint hi ha tres entitats que estan salvant la situació als ciutadans que més pateixen: les famílies, les entitats del tercer sector i els ajuntaments, que són claus per a la prestació de serveis", ha dit.

stats