Política 28/05/2018

La moció de censura del PSOE a Rajoy es debatrà al Congrés dijous i divendres

Així ho han acordat Ana Pastor i Pedro Sánchez després que la mesa del Congrés donés llum verda al debat

Dani Sánchez Ugart / Efe
3 min
Mariano Rajoy i Pedro Sánchez

MadridLa moció de censura de Pedro Sánchez contra Mariano Rajoy es debatrà dijous i divendres, 31 de maig i 1 de juny, al Congrés. Així ho han acordat la presidenta de la cambra, Ana Pastor, i el líder del PSOE després que la mesa del Congrés hagi donat llum verda al debat.

La mesa ha qualificat la moció –és a dir, ha verificat que sigui correcta i l'ha admès a tràmit– aquest matí, amb la qual cosa s'ha activat el procediment per debatre la iniciativa.

Fonts pròximes a Sánchez han valorat l'admissió a tràmit de la mesa i han assegurat que "és una bona notícia i una oportunitat per acabar amb la situació de deteriorament de les nostres institucions, per millorar la nostra qualitat democràtica i obrir un nou període". "Aquesta setmana es decidirà si Rajoy és censurat o no", han conclòs les mateixes fonts.

En declaracions als periodistes, Pastor ha informat que el ple començarà dijous a les nou del matí. La previsió de la cambra és que el debat s'estengui fins a les nou del vespre de dijous i es reprengui divendres a les nou del matí. La votació es faria el migdia de divendres.

Pastor ha justificat la rapidesa amb la que es debatrà la moció perquè no hi ha altres qüestions importants pendents a debatre al Congrés.

L'any passat, amb la moció de censura presentada pel secretari general de Podem, Pablo Iglesias, es va trigar gairebé un mes a portar-la al ple perquè estava pendent l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat. "En aquest moment no s'està debatent el pressupost com passava l'any passat", ha explicat Pastor.

Malgrat el debat de la moció de censura, el Congrés no ha suprimit el ple ordinari d'aquesta setmana, que començarà demà dimarts i comptarà amb la sessió de control a l'executiu espanyol el dimecres, un dia abans que comenci el debat de la moció.

En quaranta anys de democràcia, s'han debatut tres mocions de censura contra Adolfo Suárez, Felipe González i Mariano Rajoy, i cap ha tingut èxit.

També s'han debatut dues qüestions de confiança, que van presentar Suárez i González.

La moció de censura i la qüestió de confiança són procediments recollits a la Constitució que poden provocar la caiguda del govern espanyol i que posen de manifest la ruptura de la relació de confiança existent entre l'Executiu i la Cambra.

Recollida en els articles 113 i 114.2 de la Constitució i en els articles 175 a 179 del reglament del Congrés, es tracta d'un procediment que no només censura al president vigent, sinó que obliga, a més, a proposar un candidat alternatiu per a la presidència del govern espanyol.

Segons l'article 113 de la Constitució, la moció de censura haurà de ser proposada, com a mínim, per la desena part dels diputats, és a dir, 35 diputats -en aquest cas tots socialistes- en un escrit motivat i adreçat a la mesa del Congrés i ha d'incloure un candidat a la presidència del govern espanyol, en aquest cas, Pedro Sánchez.

No pot ser votada fins a cinc dies després de la seva presentació i en els dos primers dies es poden presentar mocions alternatives.

L'article 177 i següents del reglament del Congrés estableixen el format del debat, que s'iniciarà amb la defensa de la moció de censura sense limitació de temps per part d'un dels diputats signants. A continuació, i també sense limitació de temps, intervindrà Pedro Sánchez per exposar el programa polític de l'executiu que pretén formar.

Després d'una interrupció decretada per la presidència, intervindrà un representant de cada un dels grups parlamentaris de la cambra durant trenta minuts, a més d'un torn de rèplica de deu minuts.

L'aprovació d'una moció de censura requereix, en tot cas, el vot favorable de la majoria absoluta dels membres del Congrés de Diputats, és a dir, 176 vots, suports amb els que, de moment, no sembla comptar Pedro Sánchez.

En l'article 114.2 de la Constitució s'estableix que si el Congrés aprova la moció, el govern espanyol ha de presentar la dimissió al Rei i el candidat votat a la moció s'entén investit de la confiança de la Cambra. A continuació, el Rei el nomenaria president del govern espanyol.

stats