Política 28/05/2018

La moció del PSOE, de moment sense suports: Podem farà una consulta i el PNB i els independentistes s'ho rumien

Esteban diu que "hi ha moltes incògnites" sobre la proposta socialista

Dani Sánchez Ugart
3 min
El PNB lamenta que la proposta de govern del PSOE no inclogui "res de res" per Euskadi

MadridAra que la moció de censura de Pedro Sánchez contra Mariano Rajoy ja té data (es debatrà dijous i divendres), el candidat enceta una contrarellotge per mirar de trobar els suports necessaris. Un cop barrat el pacte amb Ciutadans –Albert Rivera ha insistit aquest dilluns en el seu rebuig a la moció, i ha dit que només hi votaria a favor si és sense Sánchez de candidat i per convocar eleccions immediatament–, l'única suma possible passa per convèncer els independentistes i el PNB. I tant els uns com els altres han avisat aquest dilluns que no es pot donar per fet el seu vot, i que el PSOE ni tan sols els ha trucat per negociar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fins i tot Podem, que havia anunciat el seu suport a la moció, ha dit aquest dilluns que faran una consulta a les seves bases per decidir el sentit del seu vot, dijous mateix, quan comença el debat, que es votarà divendres. "La prioritat és fer fora el PP de les institucions i, per tant, també veuríem bé que hi hagués una convocatòria electoral", ha dit la portaveu al Congrés de la formació lila, Irene Montero.

Per la seva banda, el portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, ha afirmat que "hi ha moltes incògnites" sobre l'objectiu de la moció, perquè no saben quan el PSOE pretén convocar les eleccions, ni quina és la seva idea per al País Basc i Catalunya. Esteban no s'ha tancat en banda a negociar, però ha deixat clar que hauria de ser el PSOE qui despengés el telèfon i els fes propostes: "Els que proposen són ells. Jo no els demanaré res". Després d'aprovar els pressupostos de Rajoy, i amb la celeritat que ha imprès la presidenta del Congrés, Ana Pastor, a la moció, els 'jeltzales' veuen que si voten sí a la moció ho han de fer abans que els comptes quedin avalats pel Senat, on el PP té majoria absoluta. Tot i així, fonts populars han explicat que seria un "disbarat" que ells mateixos tombessin els seus comptes a la cambra alta, en cas que la moció tirés endavant.

Tampoc han donat per fet el seu suport a la moció ERC i el PDECat. Tot i que en el passat tots dos partits havien assegurat que votarien qualsevol moció socialista per fer fora Rajooy, aquest dilluns el portaveu republicà al Congrés, Joan Tardà, s'ha negat a donar per fet el suport: "Estem davant d'un enorme caos, i sembla que el PSOE vulgui que hi votem en contra". Tardà s'ha referit a la posició anterior d'ERC "des de fa mesos", apuntant que hi votarien a favor, però ha instat el PSOE a moure peça: "Quan hagin decidit alguna cosa ja decidirem nosaltres".

En una línia similar s'ha referit a la moció el seu homòleg demòcrata, Carles Campuzano, que ha instat Sánchez a aclarir si la seva moció és "un postureig" o una "realitat" i ha confessat també que Sánchez no els ha trucat per negociar res.

Mentrestant, al PP hi ha nervis. Tot i que fonts populars han explicat que no creuen que la moció tiri endavant, han admès que és possible, i han avisat que si es dissolen les cambres els pressupostos decauran.

Iglesias diu que Sánchez hauria de plegar si fracassa

El líder de Podem, Pablo Iglesias, per la seva banda, ha reiterat aquest dilluns que donaran suport a la moció peti qui peti, però ha enviat un avís a Sánchez que si fracassa haurà de plegar. Tot i que Iglesias va provar una moció fracassada fa un any, el dirigent d'esquerres considera que la carrera política de Sánchez depèn de la seva victòria.

stats