La mesa del Congrés veta el debat sobre la reforma del Tribunal de Comptes

Inadmet una proposició de llei de Junts perquè considera que cal reformar la Constitució

2 min
La presidenta del Congrés, la socialista Meritxell Batet, en una imatge d’arxiu.

MadridLa mesa del Congrés torna a vetar preventivament un debat, tal com ha fet amb la monarquia i la llei d'amnistia. Aquesta vegada ha estat una proposició de llei de Junts que pretenia treure al Tribunal de Comptes les funcions jurisdiccionals i que no s'ha admès a tràmit perquè la mesa considera que contravé la Constitució. Així ho ha decidit l'òrgan de govern de la cambra baixa sota el criteri dels lletrats. Després d'un examen preliminar de la proposició, els serveis jurídics consideren que la proposta de la formació independentista "contravé de manera palmària i evident el que disposa l'article 136 de la Constitució".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Es tracta de l'apartat de la carta magna que defineix el Tribunal de Comptes i que al punt 2 diu: "Els comptes de l'Estat i del sector públic estatal es rendiran al Tribunal de Comptes i seran censurades per aquest. El Tribunal de Comptes, sens perjudici de la seva pròpia jurisdicció, remetrà a les Corts Generals un informe anual en què, quan procedeixi, comunicarà les infraccions o responsabilitat en què, a judici seu, s'hagi incorregut". "S'ha de tenir en compte que és l'article 136 de la Constitució el que atribueix al Tribunal de Comptes la funció jurisdiccional, de manera que aquesta iniciativa entraria en contradicció amb l'esmentat precepte constitucional", anoten els lletrats en el seu informe, al qual ha tingut accés l'ARA.

El diputat de Junts Josep Pagès ha lamentat a través de Twitter la decisió de la mesa. "La mesa del Congrés s'erigeix en un pre Tribunal Constitucional. Hem argumentat extensament que la proposta d'eliminar la funció judicial cap dins la Constitució, però està clar que hem tocat os", ha piulat. Pagès considera que l'article 136.2 no explicita prou que l'òrgan fiscalitzador pugui dotar-se de funcions jurisdiccionals, que estan desenvolupades en la llei orgànica que regula el Tribunal de Comptes. Per això, considera que es pot reformar sense necessitat de modificar la Constitució.

Aquest mateix criteri el comparteix Unides Podem, que va votar en contra de tombar la iniciativa en el seu tràmit a la mesa. "És una barbaritat", subratllen fonts de la formació lila. Creuen que modificar el Tribunal de Comptes es pot fer mitjançant una llei orgànica i que, en tot cas, és discutible. Per això, rebutgen que els "lletrats s'erigeixin en TC" i rebutgin iniciatives adduint la seva "palmària i evident inconstitucionalitat". Aquest argument està acceptat per al tribunal de garanties, però per ser aplicat de manera excepcional, i els lletrats l'utilitzen de "manera abusiva", sostenen les mateixes fonts.

stats