Política06/04/2016

La Mesa del Parlament avala la moció pactada entre JxSí i la CUP i es debatrà demà

Considera que el nou text compleix els requisits perquè sigui debatuda tot i que declara vigent la resolució rupturista anul·lada pel TC. C's demanarà que es reconsideri la decisió

N.orriols

BarcelonaLlum verda perquè es debati la moció que declara vigent la declaració rupturista del 9 de novembre. Després de les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP per suavitzar el contingut del text, aquest dimecres al vespre després del plenari la Mesa del Parlament ha acceptat el nou text pactat entre els anticapitalistes i JxSí i s'inclourà demà en l'últim punt de l'ordre del dia del ple. La moció de la CUP es va admetre a tràmit la setmana passada amb la condició que es modifiqués el text.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

JxSí i la CUP han pactat bona part del textSegons fonts parlamentàries, el punt més conflictiu era el primer, en què es demanava explícitament la desobediència a la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre la resolució rupturista. En el nou redactat, Junts pel Sí i la CUP parlen de reiterar la vigència dels "objectius" recollits a la declaració del 9 de novembre.

Cargando
No hay anuncios

Ara, la resta de grups parlamentaris tenen fins demà abans del debat per demanar a la Mesa que reconsideri la seva decisió. De fet, C's ja ha anunciat que ho farà perquè creuen que "el Parlament desafia el TC". Quines conseqüències pot tenir? En cas que es faci efectiva aquesta petició, s'haurà d'aturar el ple, reunir-se la Junta de Portaveus. Posteriorment la Mesa (havent escoltat el criteri de la Junta) haurà de decidir de nou si es repensa l'admissió a tràmit.

Tanmateix, abans de debatre's, es votarà en el plenari si es treu o no de l'ordre de dia la moció rupturista (avui C's i PP han fet aquesta petició).

Cargando
No hay anuncios

Els lletrats del Parlament van demanar no tramitar la moció de la CUP

Els lletrats del Parlament, que estan presents a les reunions de la Mesa, van demanar no tramitar el text inicial de la moció de la CUP. Segons informa Europa Press, que ha tingut accés a l'acta de la reunió del dia 29 de març, els juristes del Parlament van advertir, després d'analitzar la moció original de la CUP, que no s'hauria d'acceptar perquè "tots els poders públics han de complir amb les sentències del Tribunal Constitucional".

Cargando
No hay anuncios

En la reunió d'aquest dimecres, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha rebutjat demanar un informe jurídic sobre el nou text als juristes de la cambra, tal com li havia demanat el PSC.

C's: "És legítim defensar la independència, no saltar-se les lleis"

Cargando
No hay anuncios

El vicepresident de la Mesa del Parlament José María Espejo-Saavedra (C's) ha acusat la Mesa, en declaracions als mitjans de comunicació, de fer un "flac favor" a la democràcia i a la pròpia "rellevància institucional" del Parlament. "És legítim defensar la independència, tot es pot debatre, el que no es pot fer és saltar-se les sentències", ha dit.