Judicialització

Una mestra jubilada acusada d'incitar l'odi contra la Guàrdia Civil, investigada també per injúries i amenaces

Mariona Reig, de 70 anys i amb mobilitat reduïda, es nega a declarar per segona vegada

3 min
Reig, amb un caminador, al costat de Dolors Bassa, als jutjats de la Bisbal de l'Empordà

 “Viu a Tortosa, fem-li una visita i li tornem el favor”. Aquest és el missatge que va escriure una mestra jubilada de Palafrugell a Facebook contra un agent de la Guàrdia Civil que va participar en l'operatiu policial contra l'1-O a Sant Carles de la Ràpita i Roquetes i que l'ha fet tornar a passar pels jutjats. Mariona Reig està imputada amb sis persones més per un delicte d'incitació a l'odi contra el brigada i l'institut armat, però la jutge li ha notificat aquest dimarts que també està investigada per un delicte d'injúries i amenaces.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb 70 anys i mobilitat reduïda, és una de les represaliades de més edat del Procés. El guàrdia civil va denunciar la difusió de la seva imatge, i els comentaris que l'acompanyaven, i això va desembocar en una causa que s'ha mantingut secreta durant més de dos anys i que té més de 1.000 folis, el sumari del qual ahir va avançar El Món.  L'agent, que no va participar en les dures càrregues dels antiavalots durant el referèndum, però sí que hi era present, de paisà, i que va ser retratat en un dels punts de votació habilitats, acusa aquestes set persones de ser les responsables de la seva baixa laboral per depressió amb una incapacitat del 50% reconeguda. Que la seva imatge es fes viral va provocar que el guàrdia civil, destinat a Tortosa des de fa 15 anys, patís un atac d'angoixa, segons va denunciar, que el va obligar a agafar-se la baixa per insomni i ansietat.

Com ja va fer el 3 de novembre quan es va acollir al dret a no declarar, Reig s'ha negat a respondre les preguntes de la jutge durant la seva compareixença telemàtica als jutjats de la Bisbal de l'Empordà perquè la causa s'instrueix al jutjat d’instrucció 3 de Tortosa. A fora dels jutjats, on ha rebut el suport d'una cinquantena de persones, entre les quals l'exconsellera Dolors Bassa, sí que ha parlat per defensar la seva innocència. Reig ha dit que se sent " tranquil·la" i ha lamentat que se l'acusi d'uns delictes contra els quals ha lluitat tota la seva vida des de la docència. "M'he passat mitja vida ensenyant coneixements i valors: ¿creieu que diria una mala paraula quan no ho permetia ni al pati ni a la classe?", s'ha preguntat. En aquest sentit, ha denunciat que tot el procés judicial només busca silenciar l'independentisme. "Volen que estiguem callats, però no penso callar, diré el que em sembli", ha reblat.

La defensa demana l'arxivament de la causa

L'advocada de Reig, Montse Vinyets, ha carregat contra la jutge per mantenir el delicte d'incitació a l'odi, tot i que la Fiscalia l'ha instat a retirar-lo. "A conseqüència d’un escrit del fiscal que va reconèixer que no es pot imputar un delicte d’incitació a l’odi als cossos policials, va posar sobre la taula la possible existència d’un delicte d’injúries i amenaces, però la jutge ens ha notificat que també manté el delicte d’odi", ha lamentat la també diputada de la CUP al Parlament. A parer seu, la inclusió d'aquests dos delictes és "una manera de salvar aquesta macrocausa per uns fets que no tenen cap mena de transcendència". Per aquest motiu, ha exigit l'arxivament de la causa.

"Al nostre entendre, la decisió correcta i jurídicament aplicable seria un arxivament absolut, perquè no hi ha cap fet constitutiu de delicte; el comentari de Facebook és totalment innocu", ha afegit Vinyets, que ha deixat entreveure que al darrere de la causa s'hi amaga "una pretensió econòmica per part del denunciant", perquè el guàrdia civil està de baixa i té reconeguda una invalidesa del 50% arran d'aquests fets. "Al·lega que ha patit nombrosos perjudicis morals, físics i psicològics; però hi ha molts informes mèdics a la causa que les defenses hem entrat a discutir, perquè ens sembla que es trenca qualsevol relació entre els fets que ell denuncia i les conseqüències que recullen els informes", ha criticat Vinyets. "Això s'ha d'aclarir en la instrucció, però també trobem moltes traves perquè això s'investigui", ha etzibat.

En la mateixa línia s'ha expressat Bassa, que coneix Reig d'haver treballat juntes en centres educatius. "Crec que si es decideix que això és un delicte d'odi, s'hauran sobrepassat els límits dels drets generals que tenim al país i, per tant, el que s'hauria de fer és arxivar la causa", ha opinat l'exconsellera. Bassa ha assenyalat que aquest és "un exemple que la repressió no s'ha aturat". "És bestial que a una persona gran i discapacitada, perquè hagi fet un escrit al Facebook, se li puguin imputar delictes d'odi; no s'entén de cap manera", ha conclòs la dirigent d'ERC, que ha defensat continuar treballant per aconseguir l'amnistia i pel dret a l'autodeterminació.

stats