Política 09/11/2012

Metàfora electoral del PP: la Catalunya independent obligaria la gent a canviar de cognom

Un vídeo electoral del partit de Sánchez-Camacho presenta el 'malson' de molts catalans: dir-se Joan Garcia i haver de renunciar al cognom

Ara
2 min

Barcelona-"Bon dia. Nom i cognom?"

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

-"Joan Garcia".

-"A veure, Joan encara, però Garcia.... aquest cognom no és molt català. Què li sembla Garriga en lloc de Garcia?"

Així comença la conversa imaginària d'una funcionària imaginària d'una Catalunya independent imaginària que comunica a un català que ha de canviar de cognom perquè el que té no és prou nostrat.

És un vídeo electoral del PP llançat aquest divendres, primer dia de campanya per a les eleccions al Parlament del 25-N, amb el títol 'Pesadillas? El próximo día 25 acaba con ellas, vota PP'. La història del desafortunat Joan Garcia era un malson, del qual el protagonista en surt suat. Així es justifica el títol.

El que obliden els autors del vídeo és que Garcia és el cognom més freqüent a Catalunya segons l'Idescat, que en va comptar 170.818 l'any 2010. I també obliden que fins i tot hi ha un poble que es diu Garcia, a la Ribera d'Ebre.

Un Garcia ja va lluitar amb Jaume I, segons Ramon Muntaner

Garcia, de fet, no només és undels cognoms catalans més habituals, sinó també un dels mésantics. Ho és tant, que en la crònicade Ramon Muntaner ja s'esmenta el nom d'un militar que va lluitar alcostat de Jaume I i que va morir en defensa seva: “A Déu placque en aquell encontre morí lo dit Garcia Ortiz et gran res de soscompanyons”. L'episodi té lloc en terres valencianes, el junyde 1276. Jaume I havia caigut malalt i els sarraïns, assabentatsd'aquesta debilitat de l'exèrcit català, van infligir un dur ataca les tropes de Garcia Ortiz, lloctinent d'origen aragonès quecomptava amb 200 homes a cavall i 500 peons.

stats