Política 12/09/2017

El ministre Catalá veu probable que l'1-O hi hagi urnes i "botifarrades" en alguns pobles però no un referèndum

Acusa el Govern de generar un "clima bèl·lic" i augura "aldarulls" el dia després

Europa Press
2 min
El ministre de Justícia, Rafael Catalá, en una imatge d'arxiu

MadridEl ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha assegurat que l'1 d'octubre no hi haurà a Catalunya un referèndum, encara que veu "probable" que es col·loquin urnes o hi hagi un "esdeveniment social" amb "castellers i botifarrades" a les places d'alguns municipis catalans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No hi haurà un referèndum", ha dit el ministre en una entrevista a 'Los desayunos de TVE' recollida per Europa Press. Catalá ha insistit que aquesta consulta "no tindrà cap valor jurídic", al mateix temps que ha explicat que un referèndum legal "té una sèrie de condicions" i "instruments materials" -com meses electorals i paperetes- que en aquest cas no es donen.

Violència

El ministre, que ha lamentat que la Generalitat hagi perdut el "seny" i l'"equilibri" i estigui fomentant un "clima bèl·lic", veu possible que després de l'1 d'octubre augmenti la tensió. Aquest dia creu que pot haver-hi "algun tipus d'aldarull" però creu que els Mossos garantiran l'ordre públic perquè "treballen per a tots els catalans".

Així mateix, ha expressat el seu rebuig a les "pressions i coaccions" que, segons ell, està exercint la Generalitat contra alcaldes catalans per facilitar la celebració del referèndum. "Confio que els deixin en pau i que no els obliguin a fer el que no volen fer", ha recalcat, i ha rebutjat la intenció de generar "tensions" en aquest sentit.

Catalá ha assegurat que, davant el procés sobiranista, hi haurà una resposta de l'estat de dret amb "fermesa". Segons ha recalcat, hi ha "molts instruments" -i que són "suficients"- per garantir que es compleixin les lleis i obligacions.

Article 155

Entre aquestes eines, ha explicat, hi ha l'article 155 de la Constitució: "És una eina més que pot arribar a aplicar-se en determinades circumstàncies", ha afegit, en ser preguntat en concret si el Govern medita aplicar-lo per frenar el conflicte català. I ha obert la porta al fet que l'executiu activi "mecanismes més intensos".

stats