CANVI DE CICLE
Política 17/09/2014

Els ajuntaments catalans faran arribar a l'Estat, la Unió Europea i l'ONU el seu suport al 9-N

Els 915 consistoris adherits a l'ACM i els 41 consells comarcals ja disposen de la moció pactada amb l'AMI favorable a la consulta, a la qual ha tingut accés l'Ara.cat

Roger Tugas
2 min

BarcelonaLa gran majoria d'ajuntaments del país ja han rebut la moció que han elaborat conjuntament l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) per tal de donar suport a la llei de consultes i a la convocatòria de la consulta del 9-N. Així, els consistoris aniran convocant plens per votar i, si s'escau, aprovar el text a partir del moment en què Mas firmi el decret de convocatòria en base a la llei que el Parlament validarà aquest divendres, i per traslladar posteriorment l'acord a les institucions estatals, europees i mundials.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El passat 11 de setembre es va tornar a demostrar que hi ha una gran majoria social que està a favor de l'autodeterminació dels pobles, que reivindica el dret a decidir i que vol exercir-lo per tal de recuperar les llibertats perdudes", va defensar el president de l'ACM, Miquel Buch, després que el comitè executiu de l'associació aprovés aquest dimarts fer arribar la moció als seus ajuntaments. "Si hi ha una llei de consultes catalanes que permet votar al poble català, no crec que cap ajuntament es giri en contra de la voluntat dels ciutadans i ciutadanes", va insistir Buch en un comunicat.

Segons el text que previsiblement validaran bona part dels consistoris catalans, al qual ha tingut accés l'Ara.cat, els municipis que aprovin la moció explicitaran "el suport a la convocatòria de la consulta del 9 de novembre de 2014, per decidir lliurement el futur de Catalunya dins l'exercici dels nostres drets democràtics" i el seu suport a la celebració, "facilitant tots els recursos i les eines necessàries per fer-la possible, fent una crida a la participació". En el segon punt del text, els ajuntaments donen "ple suport al president i al govern de la Generalitat, al Parlament de Catalunya i als partits polítics que donen suport a la convocatòria i a la materialització de la consulta del 9 de novembre dins el marc legal que és la llei de consultes". Finalment, la moció insta a enviar l'acord en 5 dies des de l'aprovació a Artur Mas, al Parlament, als grups parlamentaris, a l'AMI i a l'ACM, per tal que aquestes dues associacions transmetin el suport al 9-N "de forma conjunta al president del govern espanyol, al president del Congrés dels Diputats, al secretari general de les Nacions Unides, al president del Parlament Europeu, al president del Consell de la UE i al president de la Comissió Europea".

Així mateix, el preàmbul de la moció constata que "el procés que viu Catalunya ha de comportar, per ser creïble i il·lusionant per a la ciutadania, el compromís de totes les forces polítiques d'iniciar una nova etapa del país marcada per la defensa i ampliació de l'estat de benestar, el combat contra l'atur, la pobresa i les desigualtats, i la lluita, sense excuses, ni treva, ni excepcions, contra la corrupció".

L'ACM és la principal associació municipalista de Catalunya, ja que hi té associats 915 ajuntaments, 35 EMDs, 41 consells comarcals, 4 diputacions, 3 consorcis i 4 mancomunitats. Al seu torn, l'AMI aglutina 698 municipis, 29 consells comarcals, 6 EMDs, 2 diputacions i 2 consorcis.

stats