Política 07/07/2014

Iceta planteja una pregunta que insti el Govern a negociar per millorar l'encaix de Catalunya dins d'Espanya

El futur primer secretari socialista vol un pacte fiscal solidari, reconèixer el caràcter nacional català i blindar competències en llengua i cultura. I faria una consulta doble, en dues dates diferents

Acn
4 min
Miquel Iceta, futur primer secretari del PSC / ACN

BarcelonaL'únic candidat a primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha plantejat aquest dilluns una pregunta de la consulta que insti el Govern a negociar amb l'Estat per millorar l'encaix de Catalunya dins d'Espanya. En concret, Iceta vol que la pregunta serveixi per legitimar la Generalitat a començar una negociació amb l'executiu espanyol que passi per un pacte fiscal solidari, reconèixer el caràcter nacional de Catalunya i blindar les competències en llengua i cultura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El resultat de la negociació hauria de tornar a passar per les urnes en una altra consulta. Iceta ha fet aquest plantejament alhora que ha avisat que l'actual formulació del 9-N és un "nyap descomunal".

Aquest dilluns, en una conferència organitzada per Nueva Economia Fòrum, Iceta ha reiterat que el seu partit donarà suport a la Llei catalana de consultes no referendàries, però ha avisat que aquesta normativa no serveix per convocar-ne una com la del 9-N perquè precisament la seva pregunta té caràcter referendari.

El PSC vol fer una consulta, però no amb la formulació pactada per CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP, que ha titllat de "nyap descomunal". Al seu parer, la pregunta "no compleix els estàndards mínims de qualitat democràtica" que fixen les institucions internacionals perquè "la primera pregunta no és clara, i la segona només la respon una part dels ciutadans". Però a més, ha recordat que els promotors "ni tan sols s'han posat encara d'acord en com comptabilitzar el resultat". Per tot plegat, ha augurat que la consulta serà "immediatament suspesa" pel Tribunal Constitucional.

Com ja va exposar la setmana passada en una entrevista amb Antoni Bassas publicada aquest diumenge (minut 25 del vídeo), Iceta ha plantejat una nova pregunta, que donés al Govern un mandat "clar i potent" de negociar amb l'Estat per millorar l'encaix de Catalunya dins d'Espanya. "Vol que el Govern de Catalunya negociï amb les institucions de l'Estat un acord que garanteixi el reconeixement del caràcter nacional de Catalunya, un pacte fiscal solidari i el blindatge de les competències en llengua i cultura?". Aquesta és la formulació que ha proposat qui serà el primer secretari del PSC, que ha afegit que després de la negociació amb l'Estat, caldria tornar a posar a votació el seu resultat.

En aquest punt, també s'ha volgut dirigir al PP, a qui ha demanat que no negui el problema que existeix entre Catalunya i Espanya. Iceta ha recordat als populars que ells ara mateix tenen la responsabilitat de governar l'Estat i no poden fer veure que no està passant res sense aportar solucions. "Han de ser conscients que hi ha un problema, jo els demano l'esforç de no negar-lo i apuntar solucions. L'única que jo crec que no és possible és el no a tot i la negació de la realitat", ha argumentat.

A això li ha afegit una altra premissa, que qualsevol pacte polític que hi hagi per solucionar aquesta situació passi per les urnes després.

Mas s'ha equivocat fixant el 2014

Al marge de la formulació de la pregunta, Iceta ha criticat que el president de la Generalitat hagi situat el 2014 com l'any on "ha de passar tot", i més quan hi haurà unes eleccions generals el 2015 i fins llavors una majoria absoluta del PP. Al seu parer, hagués estat millor dir que la consulta es faria durant la legislatura esperant que "potser s'obrirà una finestra d'oportunitat després de les generals".

Ha atribuït aquest error al fet que Mas convoqués eleccions anticipades i perdés dotze diputats, tancant després un pacte amb ERC que "el priva del marge de maniobra necessari". Un govern de CiU amb ERC, si bé donaria més fortalesa a l'executiu, no beneficiaria Catalunya perquè precisament "accentuaria més" aquesta dependència respecte als republicans.

Els problemes del PSC

Sobre la situació interna del PSC, Iceta ha reconegut que el partit ha tingut "molts problemes", també la seva divisió interna. "Quan vaig als llocs la gent em diu: A vostè se l'entén però si ni vostès s'aclareixen", ha explicat.

En tot cas, ha insistit que al PSC hi cap molta gent, tota aquella que defensi els principis socialistes, però alhora ha apuntat que s'ha viscut una època "potser massa marcada per actituds pròpies del clan del 'jo-jo' que d'un partit polític". Iceta ha demanat pensar en el conjunt del partit i complir amb les decisions que es prenguin col·lectivament.

Pel que fa a la pèrdua de suport electoral, ha indicat que el PSC va començar a perdre vots l'any 1999, i ha rebutjat els que pensen que cada partit té un sac de vots assegurat. Iceta ha demanat no menystenir la posició actual dels socialistes catalans i el seu suport electoral. "El PSC està aquí per quedar-se, tenim molta feina a fer per tornar a ser el que voldríem, però molts ciutadans el voten i molts estarien disposats a fer-ho", ha conclòs.

En demanar-li pels tres candidats a dirigir el PSOE, Iceta no s'ha volgut mullar i ha remarcat que tots tres són "magnífics" i s'han compromès a respectar els acords de Granada.

Entre d'altres, han assistit a la conferència d'Iceta l'expresident de la Generalitat José Montilla; l'exprimer secretari del PSC Pere Navarro; el president de la gestora, Josep Fèlix Ballesteros; el portaveu del PSC al Parlament, Maurici Lucena, i el candidat per Barcelona, Jaume Collboni. També hi havia Jordi Turull (CiU), Enric Millo (PPC) i Dolors Camats (ICV-EUiA).

stats