Política 04/10/2017

Puigdemont acusa el rei de fer-se seu el discurs del govern de Rajoy

El president avisa l'Estat que seria una "greu irresponsabilitat" no acceptar la mediació

Gerard Pruna
2 min

Barcelona24 hores després que el rei Felip VI aplanés el camí al govern espanyol per aplicar el 155 a Catalunya, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha decidit respondre amb una altra declaració institucional. Puigdemont, que dilluns compareixerà davant del Parlament per portar-hi els resultats del referèndum perquè es declari la independència, ha fet una declaració institucional des del Palau de la Generalitat en la qual ha acusat el monarca de renunciar al paper d'àrbitre que li atorga la Constitució per fer-se seu el discurs i les polítiques del govern de Rajoy, que han sigut "catastròfiques per Catalunya".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Puigdemont, que ha acusat Felip VI d'ignorar deliberadament els milions de catalans que no pensen com ell i aquells que han sigut "víctimes d'una violència policial que ha glaçat el cor de tot Europa", ha lamentat que el rei perdés ahir l'oportunitat de fer una "apel·lació al diàleg i a la concòrdia". Per això, Puigdemont s'ha volgut adreçar directament al rei per dir-li: "Així no. Amb la seva decisió d'ahir, vostè va decebre molta gent a Catalunya que l'aprecia i que l'ha ajudat en moments difícils de la institució".

El president de la Generalitat ha criticat que el rei "va declinar ahir el paper moderador que li atorga la Constitució" i va optar per un discurs dur que "només busca aplanar les decisions que el govern espanyol fa temps que estudia per tal de liquidar el desig de sobirania del poble català". De fet, Puigdemont ha afirmat que les autoritats espanyoles "haurien d'explicar millor què passa a Catalunya, i oferir visions més ponderades".

En contraposició amb l'actitud de Felip VI, Puigdemont ha agraït "l'esforç de molta gent" a l'Estat que vol acompanyar el poble català i la seva reivindicació. "Som un sol poble, que no té cap problema amb les identitats. Som una societat enormement cohesionada en la diversitat", ha afirmat el president de la Generalitat.

Com a mostra d'aquesta cohesió, Puigdemont ha reivindicat la quantitat de banderes espanyoles que es van poder veure ahir a les manifestacions per l'aturada general contra la violència policial, unes manifestacions de les quals el president ha enaltit el caràcter pacífic, "sense incidents" i lluny de la "violència" que molts hi volien veure.

Diverses ofertes de mediació

Puigdemont, que ha subratllat el compromís del Govern de protegir el conjunt de catalans i vetllar pels seus drets "pensin com pensin", ha reiterat la seva predisposició a emprendre un procés de mediació internacional. Després d'afirmar que en els últims dies la Generalitat ha rebut moltes propostes en aquest sentit, el president de la Generalitat ha avisat que seria una "greu irresponsabilitat no atendre els precs que envia gent de dins i fora de l'Estat perquè aquest debat s'encarrili des de la política i no des de la policia".

Puigdemont, que ha afirmat que Catalunya té "més a prop que mai el seu desig històric", ha lamentat que l'Estat cregui que "tot s'hi val per impedir que un poble pugui decidir". Per això, ha demanat serenitat i ha subratllat que el que està fent Catalunya és quelcom que "altres pobles ja han fet i d'altres faran en el futur".

stats